maandag, 08 februari 2021

Welles-nietes: Hyundai/Kia ontkent samenwerking met Apple

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Welles-nietes: Hyundai/Kia ontkent samenwerking met Apple © Hyundai
Minder dan een week nadat nieuwsmedia wereldwijd verkondigden dat Apple zou samenwerken met Kia om binnen enkele jaren de zelfrijdende, elektrische Apple-auto te bouwen, wordt dit ontkend door de Koreaanse fabrikant.


Ook wij brachten vorige week het nieuws dat Kia en Apple mogelijk zouden samenwerken, wat werd gemeld door Zuid-Koreaanse media. De Hyundai-groep heeft echter laten weten dat ze “van meerdere bedrijven verzoeken tot samenwerking voor elektrische auto’s ontvangen, maar dat die nog in een vroeg stadium zijn, en dat er dus nog niets besloten is”. Het meldt daarnaast dat het “geen gesprekken voert met Apple over de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s”. 

De verklaring zou er mogelijk komen omdat Hyundai/Kia als beursgenoteerde onderneming verplicht is om te reageren op nieuws dat de beurskoersen beïnvloedt.

Meestal is waar rook is, ook vuur, en het is niet onwaarschijnlijk dat een dergelijke deal inderdaad op tafel lag, maar door een of beide partijen al dan niet tijdelijk on hold gezet is. 

Zeker Apple is als de dood voor dergelijke voortijdige berichten en eist van zijn partners traditioneel absolute discretie om pas op het allerlaatste moment te communiceren over nieuwe producten, vlak voor ze op de markt komen. Analisten denken dat Apple Hyundai ook eerder als een onderaannemer zou kunnen zien dan als een strategische partner, zoals Foxconn, dat gewoon de iPhone bouwt in opdracht van Apple maar niet betrokken wordt bij het ontwerp of het design.

Ook bij de Hyundai-groep zouden volgens ingewijden mogelijk twijfels bestaan over de winst die de producent zou halen uit een dergelijke samenwerking, aangezien ze zelden met externe partners samenwerken en zowat alles in eigen huis bouwen en ontwikkelen.

Of, hoe en met wie Apple zal samenwerken rond de bouw van een eventuele Apple-auto zal nog wel geruime tijd voer voor speculatie blijven. De huidige ontkenning wil trouwens niet zeggen dat een eventuele samenwerking tussen beide bedrijven daarmee echt van de baan is. In de huidige (auto-)wereld weet je namelijk nooit.

Bron: Reuters, Autonews Europe, Nu.nl

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy