donderdag, 14 januari 2021

Mobilize is nieuw merk voor mobiliteitsdiensten van Renault

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Mobilize is nieuw merk voor mobiliteitsdiensten van Renault © Groupe Renault
Mobilize is een van de vier nieuwe business units van Groupe Renault. Het biedt mobiliteits-, energie- en datadiensten aan andere merken en partners aan. Onder dezelfde naam wordt ook een prototype onthuld, de EZ-1, een wagen voor gedeelde stedelijke mobiliteit.


Mobilize biedt nieuwe oplossingen voor het vervoer van personen en goederen van punt A naar punt B, met en zonder auto. Het nieuwe mobiliteitsaanbod beantwoordt volgens Renault aan de verwachtingen van consumenten, bedrijven, steden en regio’s.

Concreet verenigt Mobilize de activiteiten van Groupe Renault op het vlak van mobiliteit, energie en data en steunt het daarbij op de expertise van RCI Bank & Services op het gebied van financiering en tools voor het beheer en de optimalisering van vloten.

Het nieuwe merk zal partnerschappen en nieuwe open ecosystemen tot stand brengen om een aanzienlijk voordeel te behalen op het vlak van timing en schaalvoordelen, terwijl het de automobielsector helpt om grote uitdagingen aan te gaan:

  • Het verschil tussen het gebruik en de kostprijs van een voertuig verkleinen op momenten dat auto’s 90% van de tijd blijven stilstaan
  • De restwaarde verbeteren om te vermijden dat de waarde van een nieuw voertuig na drie jaar halveert
  • Bijdragen tot de netto-nuldoelstelling voor CO2-uitstoot 

Omdat het voorgaande ongetwijfeld nogal Chinees klinkt verklaart Mobilize zijn doel en werking als volgt:

Mobilize biedt flexibele mobiliteitsdiensten aan voor personen en goederen, aangepast aan de veranderende verwachtingen van klanten, bedrijven en steden. Zo reikt het naar eigen zeggen oplossingen aan die het traditionele aankooppatroon van een wagen aanvullen. Het gaat dan met name om een deelconcept en mobiliteitsoplossingen voor periodes van één minuut tot meerdere jaren, voor alle steden en alle grondgebieden verspreid over de meer dan 6.000 Renault-verkooppunten in Europa.

Specifieke voertuigen voor mobiliteitsdiensten

Mobilize beschikt ook over eigen ingenieurs- en designteams en biedt meerdere specifieke voertuigen aan. Ze zijn modulair, robuust, 100% elektrisch en ontworpen voor intensief gebruik. Ze beantwoorden bovendien aan de nieuwe mobiliteitsbehoeften: trajecten met chauffeur, autodelen, ‘last mile’-leveringen en vervoer op aanvraag. 

Door de nauwe samenwerking met RCI Bank & Services kan Mobilize haar klanten gemakkelijk toegang verlenen tot financiële diensten, van onder andere abonnementen of fee-for-service tot leasing. Op die manier kan de bezitskost van de vloot gaan variëren.

Mobilize steunt ontwikkelt ook hoogtechnologische algoritmen en gegevensverwerkingssoftware, wat een betere prognose van de vraag van gebruikers en een betere verdeling van de voertuigen mogelijk maakt. Mobilize streeft ernaar om het autogebruik met minstens 20% te verhogen.

Onderhouds- en recyclagediensten voor autodeelvloten

Wanneer de Mobilize-voertuigen niet meer bruikbaar zijn, worden ze door de eigen onderhouds- en recyclagediensten binnen de Renault Re-Factory verzorgd. Wanneer de batterijen van elektrische voertuigen niet meer geschikt zijn voor gebruik in de auto, zal Mobilize ze recycleren, waardoor ze een tweede leven krijgen als stationaire energiebron.

Mobilize investeert in de ontwikkeling van een energie-ecosysteem dat intelligente laadoplossingen en geavanceerde energieopslag omvat om zo de energietransitie te ondersteunen. Het merk stelt een reeks oplossingen voor die geïntegreerd kunnen worden in Smart Islands, wijken of andere intelligente gebieden zoals steden en die hen kunnen helpen om koolstofneutraliteit te bereiken. 

Om de elektrische mobiliteit nog meer te promoten, stelt Mobilize oplossingen voor die het gebruik van elektrische voertuigen vergemakkelijken. Zo ontwikkelt het merk een laadkaart waarmee klanten gemakkelijk openbare laadstations kunnen lokaliseren en kunnen betalen met één Europees betaalsysteem. Voor klanten met elektrische en plug-inhybride vloten biedt Mobilize via zijn dochteronderneming Elexent een gemakkelijkere toegang tot oplaadinfrastructuur in heel Europa. 

MOBILIZE EZ-1: prototype voor gedeelde mobiliteit

Het prototype EZ-1 is belichaamt de visie van het merk op het vlak van design: de dienstverlening staat centraal in de voertuigen. De EZ-1 is een nieuwe stedelijke mobiliteitsoplossing ontworpen voor gedeeld gebruik. Zelfs de commercialisering zal innovatief zijn: de gebruikers betalen alleen wat ze gebruiken, op basis van tijd of kilometerstand. De geconnecteerde wagen biedt een sleutelloze toegang en communiceert met zijn gebruikers via hun smartphone. 

De EZ-1 is een compacte elektrische wagen voor 2 personen. Hij is slechts 2,3 meter lang voor een minimale voetafdruk. De glazen deuren van boven tot beneden bieden de inzittenden van EZ-1 een perfect uitzicht op het omliggende stadslandschap. 

Het prototype EZ-1 is voorzien van een innovatief batterijwisselsysteem. Dit alternatief voor de traditionele oplaadinfrastructuur maakt een non-stop gebruik van het voertuig mogelijk. 

EZ-1 wordt gebouwd volgens de principes van de circulaire economie. Hij wordt gemaakt met 50% gerecycleerde materialen en op het einde van zijn levenscyclus is hij voor 95% recycleerbaar dankzij de installaties van de Re-Factory in Flins.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy