zondag, 10 januari 2021

Online auto kopen? Dit moet je weten

Geschreven door  Dieter Quartier
Online auto kopen? Dit moet je weten © Polestar
De lockdown van 2020 heeft diverse auto-importeurs ertoe aangezet om versneld een webshop in te richten. Je hoeft voor een nieuwe auto de deur dus niet meer uit. Maar online kopen, hoe gaat dat in zijn werk? En is het wel voordelig?


Een auto online kopen, dat kan al een tijdje. Kijk maar naar Tesla. Het heeft geen uitgebreid dealernetwerk, maar slechts een handvol brand stores op strategische plaatsen. Het merk duwt zijn klanten in de richting van online verkoop en maakt het hen ook bijzonder gemakkelijk. Binnen enkele clicks heb je je Model 3 geconfigureerd (zoveel kleuren en opties zijn er niet), je account aangemaakt, een voorschot betaald en je bestelbon digitaal ondertekend.

Via je Tesla-account word je begeleid van a tot z: Tesla laat je weten wanneer je auto verwacht wordt, wanneer je het saldo moet betalen, hoe je de nummerplaat moet aanvragen en op welke manier je je auto in ontvangst kunt nemen. In deze coronatijden speelt het merk zelfs in op de nood aan een contactloze overdracht. Met Tesla Direct Drop wordt je Model 3, S of X door een transporteur naar de gewenste locatie gebracht (meestal je huisadres of werkplek). Je auto ontgrendelen kan via de Tesla-app.

Nieuwe bestelling of stock

Ook Polestar, het elektrische dochtermerk van Volvo, trekt voor de volle 100 procent de digitale kaart. Je kunt zelfs geen bestelbon ondertekenen bij de brand store – die is enkel bedoeld om je te laten kennismaken met het product en om testritten te organiseren. Voor de rest handel je alles rechtstreeks af met de constructeur. Dat spaart heel wat geld uit, want een dealer moet natuurlijk ook zijn boterham verdienen. 

Sommige ‘klassieke’ merken zien eveneens het nut in van online verkoop. Zij moeten echter wél rekening houden met hun dealers: die kunnen ze niet zomaar bypassen. Bovendien hebben deze merken een veel ruimer assortiment aan modellen, afwerkingsniveaus, kleuren, opties, enzovoort. De auto’s die je bij de importeurs van de VW-groep, Mitsubishi en Toyota kunt kopen, zijn dan ook geen vrij bestelbare auto’s, maar stockvoertuigen. 

Er is één uitzondering: Peugeot. Bij het Franse merk kun je ook een nieuwe auto online configureren en bestellen. De afhandeling van de verkoop vindt in dit geval steeds plaats via een dealer naar keuze. Het voordeel van een stockvoertuig is dat het meteen beschikbaar is, maar onderhandelen zit er meestal niet in. 

Is online kopen dan wel voordelig? Het antwoord is ja, indien er stockkortingen van toepassing zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Mitsubishi, dat de Europese markt verlaat en alle voorraadwagens aan interessante voorwaarden aanbiedt. 

En de overname van mijn huidige auto?

Een nieuwe auto kopen is één ding, je wil natuurlijk ook de hoogst mogelijke overnameprijs voor je huidige auto. Ook daarvan kun je de waarde online laten schatten door de verkoper van je nieuwe auto op basis van enkele foto’s, maar weet dat je op die manier nooit het onderste uit de kan haalt. De verkoper neemt altijd een veiligheidsmarge – en die kun je zelf te gelde maken door de auto zelf online te verkopen.

Daar kruipt uiteraard wel tijd en moeite in. Je kunt eventueel ook online biedingsplatformen proberen zoals “Ik wil van mijn auto af” of “Wij kopen auto’s.” De ervaring leert dat je daar ook geen wonderen van moet verwachten. Het is met andere woorden kiezen tussen snelheid en gemak enerzijds, of maximale winst en een beetje arbeid anderzijds.

14 DAGEN BEDENKTIJD

Omdat een online verkoop buiten de showroom plaatsvindt, is er sprake van een verkoop op afstand. In dat geval heb je als consument een zogenaamd herroepingsrecht – voor zover je vaneen handelaar koopt. Tussen particulieren geldt dit herroepings-recht niet. Wil je afzien van je aankoop, dan kan dat ten laatste14 dagen volgend op de dag nadat je je auto in ontvangst hebt genomen. Je moet de auto op eigen kosten terugbrengen naar de verkoper. Die heeft na de terugname 14 dagen de tijd om je terug te betalen. Meer informatie vind je op de website van Test Aankoop.

Wil je weten welke merken je online kunt kopen? Lees dan onze gratis Het is geen salon-gids.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy