maandag, 07 december 2020

Toyota’s eerste elektrische auto wordt een SUV

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Toyota’s eerste elektrische auto wordt een SUV © Toyota
Het is niet onverwacht dat de eerste enkel door een accu-aangedreven personenwagen van Toyota een SUV zal worden, zoals dat ook bij Lexus het geval is met de UX 300 e. Het nog naamloze model waarvan enkel een silhouetschets werd vrijgegeven zal ongeveer dezelfde afmetingen als de RAV4 hebben en komt “binnen enkele jaren” op de markt.


Toyota is geen voorloper op het gebied van elektrische auto’s. Het merk is wel absoluut toonaangevend op het vlak van hybride aandrijvingen en heeft die aandrijfwijze zo goed onder de knie dat het quasi moeiteloos aan de Europese uitstootdoelstellingen voor 2021 voldoet. Toch ontsnapt ook Toyota niet aan de noodzaak om “full electric” te gaan. Het merk werkt daarom aan meerdere elektrische modellen voor de Europese markt waarvan de eerste dus een SUV wordt. De nieuweling, waarvan nog geen naam bekendgemaakt is, zal gebouwd worden op e-TNGA platform dat voor zes modellen van Toyota en Lexus zal worden gebruikt en wordt in Japan geassembleerd. Het is niet duidelijk of die auto ook buiten Europa op de markt gebracht  zal worden.

Die auto zal deel uitmaken van de tien auto’s zonder uitstoot die tegen 2025 op het oude continent zullen gelanceerd worden door de Japanners. Het merk werkt daarvoor trouwens samen met die andere Japanse constructeur Subaru, waarmee het onder meer ook al de GT86/BRZ-sportcoupé ontwikkelde. 

Vroeger nog dan die volledig elektrische SUV komt de Proace City electric op de markt in bedrijfswagen- en personenversie. Dat is de elektrisch aangedreven variant van de in samenwerking met PSA gebouwde Proace die eigenlijk een Citroën Berlingo of Peugeot Partner met Toyota-badges is. Vandaag heeft het merk met de Proace electric al een elektrische bestelwagen in het aanbod.

Toyota schat dat de verkoop van plug-in-voertuigen, waaronder de elektrische auto’s maar ook plug-in hybrides, tegen 2025 goed zal zijn voor 20 procent van het verkoopvolume in Europa (inclusief Rusland). Tegen 2030 moet het aantal plug-in en brandstofcelvoertuigen in de verkoopmix van Toyota zelfs 35 procent bedragen.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy