dinsdag, 10 november 2020

Update en nog maar één motor voor Mazda CX-3

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Update en nog maar één motor voor Mazda CX-3 © MAZDA
De in 2015 gelanceerde compacte crossover-SUV CX-3 wordt voor modeljaar 2021 opgefrist en krijgt een waaier aan updates die de jongste technologieën en functies van Mazda combineren met stijlwijzigingen. Tegelijk wordt het motoraanbod beperkt tot één enkele krachtbron op benzine.

2021 Mazda CX 3 Polymetal Grey Action 1

Het motorgamma werd vereenvoudigd waardoor de CX-3 enkel nog leverbaar is met Mazda’s 2.0 Skyactiv-G-benzinemotor met 121 pk, naar keuze gekoppeld aan een handgeschakelde of automatische versnellingsbak en voorwielaandrijving.

De handgeschakelde versies kunnen schermen met Mazda’s cilinderuitschakeling, die bij lichte belasting of constante snelheden twee cilinders uitschakelt om het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot met 14 procent te reduceren. De nieuwe motor heeft een gemengd normverbruik van 5,3 l/100 km over de NEDC-cyclus of 6,2 l/100 km over de WLTP-cyclus. De CO2-uitstoot werd volgens diezelfde testcycli gereduceerd tot 121 g/km respectievelijk 140 g/km.

In combinatie met de automatische versnellingsbak zet de 2.0 Skyactiv-G-motor de volgende cijfers neer: een gemend normverbruik van 6,0 l/100 km en een CO2-uitstoot van 136 g/km over de NEDC-cyclus en 7,1 l/100 km en 160 g/km over de WLTP-cyclus. Met de automatische transmissie accelereert de CX-3 van 0 tot 100 km/h in 9,9 seconden en verder tot een topsnelheid van 187 km/h. Handgeschakelde modellen leggen de sprint van 0 tot 100 km/h af in slechts 9,1 seconden en halen een topsnelheid van 192 km/h.

2021 Mazda CX 3 Interior 1

Japans design

Zowel het interieurdesign als de interieurtechnologie van de CX-3 MJ 2021 werden onder handen genomen. De voorzetels kregen een upgrade om te voldoen aan Mazda’s jongste specificaties. Het multimediasysteem werd opgewaardeerd en beschikt voortaan standaard over een DAB+-tuner, Apple CarPlay en Android Auto. Ook ondersteunt het nu een draadloze verbinding met Apple CarPlay. Daarnaast is er ook een 360°-camera met vogelperspectief verkrijgbaar en kreeg de sleutel met afstandsbediening een nieuw design.

Het interieur is verkrijgbaar in drie kleurschema’s die voortbouwen op de Japanse esthetiek van Mazda: grijs met zwarte of witte zetels in echt leder, grijs met zwarte zetels in kunstleder en zwart met zwarte zetels in stof.

Het gamma koetswerkkleuren werd uitgebreid en omvat nu ook de tint Polymetal Grey Metallic, een primeur voor het Mazda CX-3-gamma. 

Safety First

Op het gebied van veiligheid werd het gamma i-Activsense-technologieën van de CX-3 uitgebreid met Advanced Smart City Brake Support (Advanced SCBS), dat nu ook voetgangers detecteert, en met de automatische lichtfunctie, die voortaan sneller wordt ingeschakeld wanneer de duisternis invalt of het zicht beperkt is. Een 360°-camera met vogelperspectief is nu als optie verkrijgbaar: met vier camera’s vooraan, opzij en achteraan geeft dit systeem de zone rond de auto weer op het centrale scherm. Acht parkeersensoren vooraan en achteraan detecteren de nabijheid tot obstakels en geven deze aan met geluidssignalen wanneer de bestuurder ze te dicht nadert.

Mazda’s radargestuurde snelheidsregelaar combineert een millimetergolfradar met een frontcamera waardoor de minimumsnelheid voor de snelheidsregelaar wordt gereduceerd van 30 tot 0 km/h. Het systeem werkt bij alle snelheden en kan de voorligger volgen, zelfs vanuit stilstand.

Tot slot beschikt de CX-3 voortaan over Mazda's 'auto-hold'-functie, die de auto ter plaatse houdt terwijl de bestuurder zijn voet van de rem naar het gaspedaal verplaatst. 

De Mazda CX-3 MJ 2021 wordt nog dit jaar verkrijgbaar.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy