woensdag, 09 september 2020

PSA en Total bouwen 2 gigafabrieken voor batterijen

Geschreven door  Dieter Quartier
PSA en Total bouwen 2 gigafabrieken voor batterijen © PSA
Automobielgroep PSA en energiegroep Total richten een joint-venture op genaamd Automotive Cells Company (ACC). Die moet vanaf 2023 een wereldspeler worden in de ontwikkeling en productie van batterijen voor elektrische auto’s.


Via haar dochteronderneming Saft zal Total haar expertise op het gebied van R&D en industrialisatie ten dienste stellen van het ambitieuze project, terwijl Groupe PSA zijn kennis van de automobielmarkt en productie-ervaring aanreikt. Het R&D-centrum in Bordeaux en de pilootvestiging in Nersac (Frankrijk) zijn al gestart met de ontwikkeling van de nieuwe hoogwaardige lithium-ion-technologie. De uiteindelijke productie zal plaatsvinden in twee "gigafabrieken", in Douvrin (Frankrijk) en Kaiserslautern (Duitsland).

Het project krijgt 1,3 miljard euro steun van de Franse en Duitse overheid. Europa heeft zijn fiat gegeven voor deze staatssteun, onder meer omdat de gezamenlijke onderneming van strategisch belang is voor de energietransitie op ons continent. Ook creëert het jobs – of liever: het behoudt jobs in een sector die het in de toekomst met minder personeel zal stellen. Het hele project zal een investering van meer dan 5 miljard euro vergen.

De creatie van ACC is ook essentieel om tegemoet te kunnen komen aan de groeiende vraag naar elektrische voertuigen. Tegen 2030 zou er nood zijn aan 400 GWh aan batterijen, d.w.z. 15 maal zoveel als vandaag. Ook zijn spelers als ACC van cruciaal belang voor de Europese auto-industrie om zich minder afhankelijk van de huidige Aziatische leveranciers (CATL, Samsung, LG Chem) te kunnen opstellen. ACC zal batterijen maken voor zowel de modellen van de PSA-groep als voor voertuigen van concurrenten.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy