vrijdag, 28 augustus 2020

Nieuwe auto? Zo vermijd je een dure fout

Nieuwe auto? Zo vermijd je een dure fout © Dieter Quartier
Een auto kopen is niet moeilijk. Als zelfstandige de juiste auto kiezen die voldoet aan je verwachtingen en je tegelijk geld doet uitsparen, dat is gezien de wijzigende marktomstandigheden en nieuwe fiscale regels een stuk moeilijker. 

De fiscale aftrekbaarheid van een auto van de zaak hangt vooral af van de CO2-uitstoot. Dat was al langer zo voor vennootschappen, maar geldt sinds 2020 ook voor eenmanszaken en vrije beroepen. Het is dus voorbij met de algemene aftrekbaarheid van 75%. Een dieselauto die meer dan 140 g/km uitstoot, is voortaan nog maar voor 50% aftrekbaar, bijvoorbeeld. 

Tegelijk worden plug-inhybrides fiscaal sterk bevoordeeld, voor zover ze onder de kaap van 50 g/km blijven en een voldoende grote batterij hebben. 

Betekent dat dan dat een plug-inhybride altijd interessant is voor een zelfstandige? “Het antwoord is neen. Om te beginnen is de meerprijs ten opzichte van de benzine- of dieselversie aanzienlijk – het gaat om 7.000 à 12.000 euro opleg. Daarnaast valt of staat het voordeel van een plug-inhybride met de mate waarin je elektrisch rijdt,” verklaart Dieter Quartier, zaakvoerder van Car-Matchers.

Geval per geval

Het is dan ook noodzakelijk om het geval per geval te bekijken. “Veel boekhouders bevelen hun klanten aan om een plug-in te kiezen, zonder zich te verdiepen in het gebruiksprofiel van de klant. Daar hebben ze de tools niet voor. Het gebruiksprofiel is nochtans de vertrekbasis van een juiste kostenberekening,” vult Dieter Quartier aan.

In sommige gevallen leert een gedetailleerde, individuele kostenvergelijking dat niet de plug-inhybride, maar bijvoorbeeld de dieselversie, de benzinevariant, de gewone hybride of de versie op aardgas interessanter is. “Wie veel op de snelweg rijdt, is vaak beter af met een niet-stekkerauto. Tot die conclusie kun je enkel maar komen door naar alle factoren te kijken.”

Gedetailleerde kostenberekening

Maar zo’n minutieuze vergelijking die alle factoren in rekening brengt, die stel je niet zomaar op. Je moet immers rekening houden met een veelvoud aan variabelen, van de aankoop en de BIV over de fiscale aftrekbaarheid tot en met de brandstofkosten – met een opsplitsing tussen elektriciteit en benzine of diesel, op basis van het werkelijke gebruik van de klant.

“Om die reden werd Car-Matchers opgericht: we willen zelfstandigen en vrije beroepen helpen door onafhankelijk advies en een integrale kostenvergelijking aan te reiken op maat van de klant. Onderaan de streep zie je dan het verschil tussen de diverse mogelijkheden, zodat je een gefundeerde beslissing kunt maken en dus een dure fout vermijdt!”, besluit Dieter Quartier.

Twijfel jij ook tussen benzine, diesel en hybride? Overweeg je een elektrische auto? Dankzij het onafhankelijke advies en de gedetailleerde kostenvergelijking van Car-Matchers maak je de juiste keuze.

Surf nu naar www.car-matchers.be en maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek!   

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy