vrijdag, 07 augustus 2020

BMW gaat in het rood

BMW gaat in het rood © BMW Group
Slecht nieuws vanuit München: tijdens het 2de kwartaal leed BMW een operationeel verlies van € 666 miljoen. Het was geleden van 2009 dat het Duitse premiummerk nog in het rood was gegaan.


De voorspelling van topman Oliver Zipse is uitgekomen… “het tweede kwartaal 2020 is het slechtste uit de recente geschiedenis van het merk!” Gisteren bereikte ons vanuit München de bevestiging dat BMW in de periode van april tot en met juni jl. een operationeel verlies van € 666 miljoen heeft geleden. Na 44 opeenvolgende kwartalen van winst. 

Ter vergelijking: vorig jaar boekte BMW in dezelfde periode nog een winst van € 2,2 miljard. Een en ander heeft te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Tijdens het voorbije kwartaal daalde de omzet met ruim een derde, tijdens de eerste helft van het jaar bedroeg de terugloop van de BMW-autoverkoop zo’n 25 procent en realiseerde het autoconcern een winst van € 362 miljoen.   

Vergelijken we de bedrijfsresultaten van BMW met die van Daimler en Volkswagen dan scoort de Beierse autobouwer beter. Omdat het verhoudingsgewijze minder personeelskosten heeft. Bij BMW belopen die 12 procent, bij Daimler 13 procent en bij VW zelfs 17 procent van de omzet. 

Ook bij BMW gaat men de tering naar de nering zetten en wil men het personeelsbestand met 6000 eenheden afbouwen tot in totaal 120.000. Terzelfdertijd wordt het gamma aan full electric cars en plug-in hybrides de komende twee jaar uitgebreid tot 25 modellen. 

Financieel directeur Nicolas Peter heeft goede hoop dat de volgende kwartalen opnieuw een positieve balans zullen tonen. Hij verwijst daarvoor naar de goede resultaten van BMW op de Chinese markt tijdens het tweede kwartaal: + 17 procent meer verkoop. China wordt daarmee almaar belangrijker voor het Duitse premiummerk: in 2019 verkocht BMW 28,5 procent van zijn auto’s in China, tijdens het eerste halfjaar van 2020 is dat percentage gestegen tot 34 procent.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy