vrijdag, 31 juli 2020

Polen krijgt eigen elektrisch automerk

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Polen krijgt eigen elektrisch automerk © IZERA
Eind vorig jaar werd bekend dat onder impuls van de Turkse President Erdogan een Turks automerk werd opgericht. TOGG zal elektrische auto’s bouwen die tegen 2022 op de markt zouden komen in Turkije. Nu is het aan Polen om een gelijkaardig initiatief te nemen, want onder de naam Izera werd ook daar een nieuw merk van elektrische auto’s voorgesteld.


Izera maakt deel uit van Electromobility Poland (EMP), een conglomeraat van verschillende staatsenergiebedrijven. Polen wil de technologische ommezwaai richting elektrische mobiliteit niet missen en wil met de Izera-modellen betaalbare elektrische gezinswagens aan de Poolse bevolking aanbieden. De naam “Izera” is afgeleid van het Ijzergebergte aan de grens tussen Tsjechië en Polen en de rivier met de naam Izera.

De twee conceptcars die getoond werden (een SUV en een hatchbackmodel) zouden in de klasse van de VW Golf (of de ID.3 als we het over elektrische auto’s hebben) gepositioneerd worden en niet extreem geavanceerd of superkrachtig zijn. De bedoeling is om ruime, comfortabele en ecologische gezinswagens te bouwen die voor normale Poolse burgers betaalbaar zijn, luidt het. De auto’s zouden in acht seconden 100 km/h halen en zo’n 400 kilometer rijbereik hebben.

De studiemodellen werden getekend door Torino Design en de fabrikant zegt dat de productieversies niet al te veel van de getoonde conceptcars zullen afwijken. Het plan is om de eerste Izera’s in 2023 van de productielijn te laten rollen, al is dat wel erg ambitieus. Of Izera ook buiten Polen auto’s zal aanbieden is momenteel, net als bij TOGG, onduidelijk.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy