vrijdag, 24 juli 2020

VW-Groep zet eerste overzees autovrachtschip op LNG in

Geschreven door  Stijn Blanckaert
VW-Groep zet eerste overzees autovrachtschip op LNG in © Volkswagen AG
Voor het eerst worden voertuigen uit Europa met een door vloeibaar aardgas (lng of liquid natural gas) aangedreven autovrachtschip van Europa naar Noord- en Midden-Amerika vervoerd. 


De SIEM CONFUCIUS vaart volgende week met meer dan 4.800 voertuigen voor Noord-Amerika vanuit Emden naar Veracruz in de Golf van Mexico. De lng-aandrijving vermindert de uitstoot van CO2 tot 25 procent, van NOx tot 30 procent, van roetdeeltjes tot 60 procent en van zwaveloxide tot 100 procent.

"We zijn trots dat we 's werelds eerste lng-voertuigtransporteur van deze omvang in gebruik mogen nemen. Dit is een belangrijk onderdeel van onze decarbonisatiestrategie", benadrukt Thomas Zernechel, hoofd van Volkswagen Konzernlogistik. Tegen 2025 wil het bedrijf, overeenkomstig de ecologische missieverklaring ‘goTOzero’, zijn totale CO2-uitstoot met 30 procent verminderen en in 2050 CO2-neutraal zijn. Om dit doel te bereiken moeten alle transporten – over water, weg en spoor – op klimaatvriendelijke wijze plaatsvinden. "We moeten nu actie ondernemen, want schepen als het lng-vrachtschip SIEM CONFUCIUS en binnenkort ook het zusterschip SIEM ARISTOTLE zullen jarenlang in de vaart zijn", zegt Zernechel.

1DB2020NR00165 large

Net als zijn zusterschip, dat naar verwachting nog dit jaar in gebruik wordt genomen, beschikt de technologisch zeer geavanceerde SIEM CONFUCIUS, met zijn 200 meter lengte en 38 meter breedte, over 13 autodekken en een capaciteit van 7.500 CEU (of car equivalent units), wat overeenkomt met ongeveer 4.800 voertuigen in de modelmix van de Volkswagen-groep, van personenauto's tot lichte bedrijfsvoertuigen. De schepen worden aangedreven door 12.600 kW sterke dual-fuel-scheepsmotoren met directe injectie en uitlaatgasnabehandeling van MAN Energy Solutions. In de Eco-modus varen ze met een snelheid van 16,5 knopen (30,6 km/h). De twee tanks in ieder schip, elk met een inhoud van 1.800 kubieke meter, volstaan om met de brandstof die in Europa is getankt, heen en terug te kunnen varen. Naast vloeibaar, diepgekoeld aardgas kunnen de autovrachtschepen in de toekomst ook met biogas of e-gas uit regeneratieve bronnen aangedreven worden.

Volkswagen Konzernlogistik organiseert, coördineert en realiseert wereldwijd ongeveer 7.700 vaarten van autovrachtschepen per jaar. Honderden lijn- en elf charterschepen, waarvan er nu twee worden vervangen door exemplaren op lng, zijn dagelijks op de wereldzeeën onderweg voor de groep. Ze worden ingezet om 2,8 miljoen nieuwe auto's per jaar te verschepen.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy