woensdag, 15 juli 2020

Fisker leent elektrisch SUV-platform bij VW

Geschreven door  Dieter Quartier
Fisker leent elektrisch SUV-platform bij VW © Fisker
Waarom zou je zelf een platform ontwikkelen als een andere constructeur het zijne te koop aanbiedt om de kosten te delen? Dat is niet alleen de redenering van Ford, dat al een deal heeft gesloten met Wolfsburg, maar ook van Fisker. Dat wil in 2022 zijn Ocean klaar hebben, een middelgrote SUV.


Vorig jaar stelde Fisker het prototype daarvan voor op CES in Las Vegas. Het design komt van Italdesign, een afdeling van Audi, en nu blijkt dat het onderstel van dat showmodel geleverd werd door VW en niet meer of minder dan het MEB-platform betreft (voor Modularer E-Antriebs-Baukasten).

Een elektrische auto ontwikkelen kost miljarden euro’s dus als Volkswagen zijn platform kan verkopen en andere bedrijven er concurrerende elektrische auto's mee op de markt kunnen brengen, dan is dat een win-winsituatie.

In een mail naar The Verge schreef een Volkswagen-woordvoerder dat er nog geen definitieve beslissing genomen werd over een mogelijke samenwerking met Fisker om een serieproject uit te voeren. Het is ook niet duidelijk of het MEB-chassis al dan niet naar Amerika zal worden verscheept voor de eindmontage.    

Fisker zei in elk geval dat het gebruik van het MEB-platform het mogelijk maakt om de Ocean op de markt te brengen in "de helft van de tijd en met aanzienlijk lagere kosten". Daarnaast wil hij ook bij andere leveranciers shoppen voor de besturing, airco, rijhulpsystemen en dies meer. Het is overigens niet de bedoeling om een eigen fabriek op te starten. “Het zou dom zijn voor een EV start-up om zelf een productiesite te bouwen als je weet dat er wereldwijd 20 procent overcapaciteit is in de bestaande fabrieken.”

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy