woensdag, 08 juli 2020

Lamborghini Sián Roadster: doe geen moeite, alles uitverkocht

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Lamborghini Sián Roadster: doe geen moeite, alles uitverkocht © Lamborghini
Zoals zo vaak bij exclusieve supercars wordt een model pas voorgesteld als het al hopeloos uitverkocht is. Dat is ook deze keer weer het geval met de Lamborghini Sián Roadster, waarvan alle negentien exemplaren al toegewezen zijn aan mensen die meer geld (en meer supercars) hebben dan wij.


De Sián Roadster is een open versie van de hybride V12 sportwagen Sián die door de combinatie van de kracht van zijn verbrandingsmotor en elektrische aandrijving een indrukwekkend vermogen van 819 pk naar de vier wielen stuurt en een top van meer dan 350 km/h haalt. Het is meteen de krachtigste Lamborghini ooit geproduceerd. Sprinten naar de honderd kan in minder dan 2,9 seconden.

Sián betekent “flits” of “bliksem” in het Italiaanse dialect van Bologna en verwijst natuurlijk naar de elektrificatie van het model. Centraal in de aandrijflijn staat dan wel de iconische V12 van het merk, die hier 785 pk levert en titanium inlaatkleppen heeft, maar hij wordt voor het eerst bij Lamborghini bijgestaan door hybride technologie in de vorm van een 48 volt elektromotor van 34 pk die in de versnellingsbak een plaatsje kreeg en voor onmiddelijke respons en nog betere prestaties moet zorgen. Ook bij manoeuvres aan lage snelheden speelt de elektromotor een rol omdat hij het mogelijk maakt om te parkeren en achteruit te rijden op elektrische kracht alleen.

De Sián onderscheidt zich ook door het gebruik van een supercapacitator, een energie-opslagoplossing die tien keer meer kracht kan opslaan dan een lithium-ionbatterij. Die wordt telkens weer opgeladen door de energie die vrijkomt bij het vertragen en remmen. In het geval van de Sián zorgt deze oplossing voor drie keer het vermogen van een batterij van hetzelfde gewicht. Het hele systeem weegt -inclusief de elektromotor- niet meer dan 34 kilogram, wat exact even veel is als het vermogen van de elektromotor. Een perfecte 1:1 vermogen-gewichtsverhouding dus.

We kunnen hem dan wel niet kopen, kijken naar de plaatjes en er van dromen kan wel nog en kost gelukkig niets…

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy