vrijdag, 19 juni 2020

Vlaamse overheid komt met ambitieus laadpalenplan

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Vlaamse overheid komt met ambitieus laadpalenplan © Patrick Theunissen
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) maakte zopas haar ambities bekend wat betreft de uitrol van laadpalen. Ze is ambitieus en mikt op 30.000 extra laadpalen in Vlaanderen binnen de huidige legislatuur. Hopelijk blijft het deze keer niet bij aankondigingen, maar komen de palen er ook echt.


Peeters zei dat “We heel wat ambitieuzer mogen zijn als het aankomt op de verdere uitrol van publieke laadpalen voor personenwagens. We moeten mikken op ongeveer 6.000 laadpalen per jaar in de komende vijf jaar. In totaal spreken we over 30.000 extra laadpalen deze legislatuur”. De minister beseft dat dit ambitieuze cijfers zijn, maar ze meent het blijkbaar wel echt. Ze verwijst in een persbericht naar het feit dat ze als voormalig minister van Energie nog steeds een grote voorstander is van de vergroening van het wagenpark. 

Snelwegparkings met snelladers

Op korte termijn moeten snelwegparkings langs Vlaamse autosnelwegen voorzien worden van snellaadinfrastructuur zodat (inter)nationaal personenverkeer op zero-emissie wijze door Vlaanderen kan rijden. Minister Peeters: “In de nabije toekomst moeten we zorgen dat er langs onze autosnelwegen snel opgeladen kan worden. Zo kunnen we zorgen voor een verdere stimulans om het Vlaamse wagenpark te vergroenen. Mijn administratie krijgt alvast de opdracht om hier snel werk van te maken.“

Ook De Lijn moet vergroenen

Binnen de Vlaamse Vervoersmaatschappij (VVM) De Lijn wordt volop gewerkt aan de vergroening van het bussenpark. Hiervoor moet er ook aangepaste laadinfrastructuur voorzien worden, wat gepaard gaat met grote investeringen. De laadinfrastructuur van De Lijn zou ook kansen kunnen bieden voor andere busvervoerders om over te schakelen op groene voertuigen: “De investeringen in laadinfrastructuur voor De Lijn zijn groot dus waarom deze infrastructuur niet ter beschikking stellen van anderen? Het lijkt mij nuttig dat andere grote voertuigen de mogelijkheid krijgen om op te laden bij de laadinfrastructuur van De Lijn. Op die manier moedigen we andere busvervoerders ook meteen aan om de omschakeling te maken naar elektrisch rijden. Hetzelfde geldt voor transporteurs van lichte vracht en/of op korte afstand.”

Mooi, maar realistisch?

Ambitieuze en mooie plannen, maar naar een concreet budget of planning van de uitrol blijft het momenteel gissen. Ook over extra budget voor De Lijn spreekt de minister momenteel niet. De toekomst zal dan ook moeten uitwijzen of het deze keer om meer dan “window dressing” gaat. Laten we hopen dat minister Peeters er wel in slaagt om eindelijk werk te maken van de uitrol van de laadinfrastructuur om onze regio op het niveau te brengen van dat van gidsland Nederland.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy