Nieuws

© Volkswagen AG

55% van de Belgen ziet elektrisch rijden zitten

04 maart 2021
Door Dieter Quartier
Uit het jaarlijks Mobility Insight Report van LeasePlan blijkt dat 55% van de Belgen een elektrisch model overweegt voor hun volgende auto-aankoop. Onze houding tegenover EV’s evolueert gunstig, maar minder snel dan bij andere Europeanen.  

Elk jaar polst het onderzoeksbureau Ipsos bij meer dan 5.400 bestuurders uit 22 landen, waaronder België, naar de laatste trends op vlak van Mobiliteit. Elektrisch of emissieloos rijden is een van de meest besproken aandachtspunten. En de elektrische wagen stemt de respondenten positief. Twee derde van alle respondenten staat vandaag positief tegenover elektrische auto's. Zo’n 44% zegt dat hun houding tegenover elektrische auto's de afgelopen drie jaar positiever is geworden. Bij de Belgen is dit een derde. 

“Dat zijn mooie cijfers, maar we mogen ons er niet op blindstaren. Het is een momentopname en daarom is het belangrijker om naar de achterliggende trends te kijken”, zegt Johan Portier, die aan het hoofd staat van LeasePlan België. 

“Maar de gemiddelde Belg begint elektrisch rijden te accepteren. En die tendens is uitermate positief als je weet dat bij de gemiddelde Belg het gegeven ‘mijn wagen’ nog steeds heel wat emotie losweekt. De bestuurder moet immers afscheid nemen van zijn vertrouwde manier van rijden maar 1 op 2 heeft de elektrische wagen duidelijk omarmd, en zit in de fase van acceptatie van het elektrisch rijden. We staan dus op een kantelpunt.” 

Voor de centen en voor het milieu  

Europees gesproken zijn de drie voornaamste redenen om over te schakelen op elektrisch rijden de lagere verbruikskosten (47%), een lagere CO2-uitstoot (46%) en de fiscale voordelen en subsidies (33%). Naar ons land geprojecteerd is dat respectievelijk 42%, 37% en 32%.  

Opvallend is dat de lagere uitstoot met het bijbehorende groener imago van de elektrische wagen bij respondenten die in de stad wonen (51%), bij vrouwen (48%) en bij jonge respondenten (51%) telkens de populairste reden is.  

Natuurlijk zijn er ook obstakels waardoor een deel van de bevraagden (nog) niet op een elektrische wagen wil overschakelen. Grootste struikelblok vandaag is de aankoopprijs. 68% van de Belgische respondenten geeft dit als belangrijkste reden aan waarom ze nog geen elektrische wagen hebben gekocht. Mocht de overheid via incentives de kost van een elektrische wagen kunnen verlagen, zou 47% sneller geneigd zijn om een elektrische wagen te kopen of te leasen. 

Een onvoldoende uitgewerkte laadinfrastructuur en -netwerk weerhoudt 42% van de ondervraagden om over te schakelen op elektrisch rijden.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.