dinsdag, 19 mei 2020

Softwareprobleem legt levering Golf, A3, Octavia en Leon stil

Geschreven door  Dieter Quartier
Softwareprobleem legt levering Golf, A3, Octavia en Leon stil © Volkswagen AG
Er deden al hardnekkige geruchten de ronde over ernstige softwareproblemen met de elektrische VW ID3 die de lancering van het model in het gedrang brengen. Nu blijkt dat ook de VW Golf 8 niet gespaard blijft van digitale strubbelingen. Wie Golf zegt, zegt natuurlijk ook Audi A3, Skoda Octavia en Seat Leon, want die staan op hetzelfde platform.


Het probleem zou te maken hebben met eCall, een functie die sinds 2018 verplicht is in alle nieuwe voertuigen en automatisch verbinding maakt met een alarmcentrale bij een ongeval. De locatie en de specificaties van de auto worden vanzelf doorgezonden naar de hulpdiensten, zodat ze het voertuig veel sneller kunnen lokaliseren. Door het softwareprobleem in de Golf & Co kan er geen communicatie tot stand worden gebracht.

Het probleem is overigens niet beperkt tot nog te leveren auto’s: ook voertuigen die al geleverd zijn, kunnen mogelijk niet communiceren met de alarmcentrale. VW Groep zegt dat ze aan een update werken. De vraag is of die over the air (OTA) kan gebeuren, of dat de auto een bezoekje moet brengen aan de werkplaats.

De VW Golf 8 en zijn afgeleiden worden gekenmerkt door een digitale cockpit en geavanceerde connectiviteit, die de modellen moeten onderscheiden van hun concurrenten. Die complexe technologie speelde de Golf eerder al parten, waardoor de lancering moest worden uitgesteld. 

De productie van de Golf in Wolfsburg – die nog maar net opnieuw was opgestart – zou naar verluidt gewoon doorlopen. In afwachting van de software-oplossing worden gefabriceerde auto’s bewaard op grote parkeerterreinen van de constructeur. Die verwacht dat zijn ICT-afdeling tussen 15 en 21 juni een update klaar heeft, aldus het Duitse dagblad Der Spiegel.

De VW Golf voert al decennialang de Europese verkooplijsten aan. Toch zijn er kapers op de kust. In maart klom de Tesla Model 3 naar de tweede plaats in de ranking volgens autodataspecialist Jato. Als Tesla kan blijven leveren en VW niet, dan zouden de cijfers voor mei wel eens voor een ommezwaai aan de top kunnen zorgen.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy