dinsdag, 12 mei 2020

Vettel verlaat Ferrari, wie volgt hem op?

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Vettel verlaat Ferrari, wie volgt hem op? © Ferrari
Vandaag werd bekend dat Formule 1-renstal Ferrari en viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel geen akkoord hebben kunnen bereiken over een verlenging van hun samenwerking. Dat Vettel op het eind van dit seizoen vertrekt kwam niet echt als een verrassing, maar het echte speculeren gaat nu beginnen, want wie zal het begeerde tweede Ferrarizitje naast supertalent Charles Leclerc innemen?De Formule 1 heeft vandaag drie topteams. Dat zijn sinds een hele tijd Mercedes en Red Bull, en sinds het begin van de raceformule ook Ferrari, dat de laatste jaren echter wanhopig moet vaststellen dat het ondanks een enorm budget en alle goede wil van de wereld maar niet wil lukken om Mercedes de wereldtitel te ontfutselen. Het grote doel van de Scuderia om met Sebastian Vettel, die al vier wereldtitels op zak had, eindelijk een nieuwe wereldtitel binnen te halen, is nog niet bereikt. In 2015 stapte de viervoudig wereldkampioen van Red Bull over naar de Italiaanse renstal, maar ondanks twee tweede plaatsen in 2017 en 2018 lukte het hem niet om Hamilton (en Rosberg) de wereldtitel te ontfutselen, en het voorbije seizoen werd hij ook overklast door de amper 22 jaar jonge en extreem getalenteerde Monegask Charles Leclerc die met dezelfde auto reed. Die laatste kreeg onlangs een contractverlenging tot 2024, maar Ferrari wou met Vettel niet zo ver gaan en stelde hem een contractverlenging voor één jaar met een serieuze salarisvermindering voor. Dat aanvaardde de trotse Duitser niet, waardoor dit seizoen (dat ten vroegste in juli kan beginnen door de coronacrisis) zijn laatste wordt bij Ferrari.

Waar hij volgend jaar naartoe trekt, en wie hem bij Ferrari opvolgt is nu voer voor speculatie.

Sommigen denken dat Vettel naar McLaren trekt. Hij zou daar het zitje innemen van Carlos Sainz, de zoon van de grootste rallypiloot aller tijden, die Vettels plaats bij Ferrari zou kunnen innemen. 

Een andere piste is dat Vettel naar de Oostenrijkers van Red Bull trekt, waar hij erg succesvol was in het verleden, met vier titels. Max Verstappen is daar echter de nummer één, en Vettel zal niet graag tweede viool spelen, waardoor de enige optie zou zijn dat hij het stoeltje van Alexander Albon zou innemen. Die jonge Thai werd vorig seizoen gepromoveerd van Toro Rosso naar Red Bull en deed het in dat halve seizoen best goed maar kan natuurlijk niet op tegen een viervoudig wereldkampioen, en al zeker niet als die ook bereid is om op salarisvlak water bij de wijn te doen.
De kans dat Vettel naar Mercedes trekt is eerder klein maar ook weer niet onbestaand. Hamilton zou mogelijk naar Ferrari overstappen, al wordt dat steevast ontkend, waardoor een wel erg interessante auto beschikbaar zou kunnen zijn voor Sebastian Vettel. Het zou wel mooi zijn om de twee wereldkampioenen van plaats te zien wisselen, en zo het bewijs te krijgen van wie de beste coureur is.
En dan is er nog Renault, waar de Australiër Daniel Ricciardo blijkbaar niet helemaal gelukkig is. Daniel is een echte toppiloot en staat ongetwijfeld te springen voor een plaatsje in de rode Ferrari, die toch meer kans maakt op de wereldtitel dan Renault. Voor Vettel zou Renault -hoewel een stap achteruit- toch de manier zijn om niet bij een staartteam te moeten gaan rijden, wat voor een ex-wereldkampioen niet evident is, al lijkt Kimi Raikkonen het best naar zijn zin te hebben bij Alfa Romeo Racing.
Maar wie weet tovert Vettel nog een ander konijn uit zijn hoed, en komt hij bij Aston Martin Racing terecht. Dat team, dat vroeger Force India heette, nu Racing Point en vanaf 2021 dus Aston Martin, is in handen van miljardair Lawrence Stroll, die zeker de middelen heeft om een wereldkampioen in de tweede auto van zijn team te zetten, naast zijn zoon Lance.
Het enige wat vandaag duidelijk is, is dat niets duidelijk is. Maar dat Vettel ergens een plaatsje verdient wordt niet betwist, al zal dat dan altijd betekenen dat een andere coureur zijn zitje verliest. Eat or be eaten. Zo gaat het nu eenmaal in een wereldje waar het aantal plaatsen beperkt is. 

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy