vrijdag, 20 maart 2020

Autokeuring beperkt terug geopend vanaf 25 maart

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Autokeuring beperkt terug geopend vanaf 25 maart © autonieuws.be
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) heeft na overleg met GOCA Vlaanderen, de instantie achter de Vlaamse keuringscentra afgesproken dat de keuringsstations vanaf volgende woensdag 25 maart terug opengaan. Dit zal echter enkel het geval zijn voor de bedrijfs- en transportvoertuigen, bussen, prioritaire voertuigen en technische herkeuringen. Voor de andere categorieën, dus de personenwagens waarvan het keuringsattest verstreek na 13 maart 2020 zal de termijn verlengd worden met 4 maanden, na het opheffen van de crisismaatregelen.


auokeuibs8
GOCA Vlaanderen besloot vorige dinsdag eenzijdig de keuringscentra te sluiten. Daardoor konden geen voertuigen meer gekeurd worden en was er evenmin een keuring voor verkoop mogelijk. Aangezien in normale omstandigheden elke week 1.784 zware voertuigen en 3.686 aanhangwagens worden gecontroleerd zou de achterstand voor professionele voertuigen al op enkele weken immens zijn. Bovendien zouden die voertuigen zonder geldige keuring ook niet meer ingezet kunnen worden voor transport, een sector die absoluut niet mag stilvallen omwille van de bevoorrading van voedingswinkels entankstations, maar ook van medische centra.

Voor een specifieke reeks voertuigen gaan de keuringsstations dan ook terug open vanaf woensdag 25 maart.

Het gaat daarbij om:

  • Bedrijfsvoertuigen/ Bus en car (+3.5 Ton)
  • Eerste keuring
  • Periodieke keuring voor voertuigen waarvan de geldigheid van het keuringsbewijs binnen de 8 kalenderdagen vervalt
  • Technische herkeuring
  • Administratieve keuring voor inschrijving
  • Technische herkeuringen personenwagens en lichte vracht (-3.5 Ton)
  • Prioritaire voertuigen

De eerste keuring voor professionele voertuigen die gehomologeerd zijn wordt eveneens met 4 maanden uitgesteld na het opheffen van de crisismaatregelen.

Vier maanden verlenging voor personenwagens

Voor personenwagens zal de keuringstermijn volgens Lydia Peeters verlengd worden met vier maanden na het opheffen van de crisismaatregelen.

Elke week worden er 33.647 personenwagens gekeurd en gebeuren er ook nog eens 8.587 tweedehandskeuringen. Op drie weken loopt dit op tot bijna 130.000 voertuigen. In 2018 werden 3.003.29 voertuigen gekeurd, maandelijks gemiddeld 250.720 stuks.

Vandaag moeten de mensen volgens de minister meer dan ooit met hun eigen voertuigen mobiel kunnen blijven voor de noodzakelijke verplaatsingen, en is het openbaar vervoer geen goede oplossing omdat daar de maatregelen voor “social distancing” moeilijk gerespecteerd kunnen worden. 

Om te voorkomen dat burgers problemen krijgen met ongekeurde voertuigen, worden enkele tijdelijke maatregelen ingevoerd door de minister:

Voor de personenwagens, andere motorvoertuigen en hun aanhangwagens waarvan de geldigheidsduur is verstreken tussen 13 maart en binnen de maand na de volledige heropening van de keuringsstations wordt de termijn verlengd met vier maanden. Dit geldt zowel voor de eerste keuringen als de periodieke keuringen.

Voor herkeuringen volstaat het om de kleine herstellingen te laten attesteren door een erkende garagist. Het gaat dan om het afstellen van lichten en uitlaatgassen, het vervangen van een voorruit, ruitenwissers, spiegels, lichten en remblokken, koetswerkherstellingen en het plaatsen van het brandblusapparaat, gevarendriehoek, verbandkistje en fluorescerend vestje.

Voor zwaardere redenen van afkeuringen blijft ook nu de regel gelden dat voor herkeuring een bezoek aan het keuringsstation noodzakelijk is.

De verlengingen van de termijnen en de herkeuringen via een attest van een erkend garagist worden geregeld via een Ministerieel Besluit. - Er zal gewerkt worden volgens de hygiënerichtlijnen zoals aangeraden door Volksgezondheid of Zorg en Gezondheid.

Bron: lydiapeeters.be

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy