donderdag, 12 maart 2020

Plug-in hybride BMW’s rijden automatisch elektrisch in eDrive Zones

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Plug-in hybride BMW’s rijden automatisch elektrisch in eDrive Zones © BMW
Als eerste merk op onze markt schakelt BMW vandaag de functie in waarbij voor de dienst aangemelde plug-in hybride BMW’s van Belgische eigenaars bij het binnenrijden van een door BMW vastgelegde ‘eDrive’-zone automatisch overschakelen naar 100% elektrische aandrijving, als de laadtoestand van de aandrijfbatterij dat toelaat.


autonieuws 709fab00065

De basis voor deze functionaliteit wordt gelegd door het zogenaamde “geofencing”-principe, en ons land is samen met Duitsland, Nederland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland de proeftuin voor dit nieuwe principe. De eerste Belgische steden waar deze functionaliteit wordt toegepast zijn Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt en Luik. Voor Antwerpen, Gent en Brussel komt de eDrive-zone overeen met de in die steden ingestelde Lage Emissiezone.

P90359901 highRes

De toepassing wordt gelanceerd op de plug-in hybride versie van de BMW 3 Reeks en op de hybride versies van de BMW X5 en de BMW 7 Reeks, geproduceerd sinds vorige zomer. Samen gaat het in België om meerdere duizenden wagens. 

De technologie moet bestuurders stimuleren om automatisch lokaal emissievrij te rijden op plaatsen waar dat wenselijk is. Bestuurders die een eDrive zone binnen- of buitenrijden krijgen daarvan een melding in hun auto. 

Om eigenaars te motiveren om zich voor de dienst aan te melden en er ook actief gebruik van te maken plant BMW Group ook de invoering van een puntensysteem: wie veel gebruik maakt van lokaal emissievrij rijden in de eDrive zones, wordt daarvoor beloond met punten die ingeruild kunnen worden tegen gratis laadminuten. Een slimme zet van BMW dat er op die manier inderdaad voor zorgt dat het interessant wordt om van de dienst gebruik te maken.

In de praktijk zullen de eigenaars van de wagens die in aanmerking komen automatisch de eDrive Zones app toegestuurd krijgen. Alle eDrive zones zijn dan meteen zichtbaar en zijn standaard geactiveerd. De verschillende zones zijn afgebakend door GPS-coördinaten op basis van grote bestaande ‘grenzen’ (rivieren, ringwegen, …), maar omvatten altijd de binnenstad. Ze hebben een diameter van 10 tot 20 kilometer. 

Hoewel BMW momenteel een beetje achterstand heeft op het vlak van volledig elektrische auto’s is het merk wel erg actief op het vlak van plug-in hybrides. In ons land verwacht het merk voor 2020 een aandeel van 25 procent hybride en elektrische wagens in de verkoopcijfers. Bij de nieuwe X5 is het aandeel hybride-uitvoeringen in de verkoopstatistiek trouwens nu al veel hoger dan dat van de klassieke diesel- of benzineversies. Dat dat gebeurt onder de impuls van de voordeligere (bedrijfswagen-)belasting van plug-ins met een voldoende lage uitstoot is geen verrassing. 

BMW Group verwacht dat tegen 2030 de helft van al zijn in Europa verkochte voertuigen deels of volledig elektrisch aangedreven zal zijn.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy