maandag, 29 april 2019

De nieuwe Opel Corsa is bijna productierijp

De nieuwe Opel Corsa is bijna productierijp © Opel

De zesde generatie van de Opel Corsa is bijna klaar voor zijn lancering in het najaar. Het nieuwe model is ontworpen met behulp van de nieuwste, snelste en meest efficiënte virtuele ontwikkelingsmethodes. Momenteel bevinden zich testwagens op de gebruikelijke ‘speelplaatsen’ van de Opel-ingenieurs, waar de nieuwe Corsa verder getest, verfijnd en gevalideerd wordt.

Sinds januari maken technische experten van Opel op het gebied van chassis, aandrijving, elektronica, verlichting en andere elementen gebruik van de lange poolwinter in Zweeds Lapland voor intensieve testen bij extreem lage temperaturen op bevroren meren en besneeuwde wegen. Andere preproductiewagens rijden dan weer over de testbanen van het testcentrum in Dudenhofen, terwijl in de laboratoria in Rüsselsheim onder meer onderzoek in verband met elektromagnetische compatibiliteit uitgevoerd wordt.

“Bij de ontwikkeling van de Corsa van de nieuwe generatie hebben we speciaal belang gehecht aan het verhogen van de efficiëntie", aldus Thomas Wanke, Global Lead Development Engineer, Vehicle Performance, die voor de vierde keer in zijn carrière aan een nieuwe generatie van de Corsa werkt. “Het nieuwe model is beduidend lichter, wat het brandstofverbruik verlaagt en het rijplezier verhoogt. Net zoals bij de vorige generaties waaraan ik werkte, werd het chassis dat we nu op punt stellen ontwikkeld op allerlei soorten Europese wegen, inclusief de Duitse autosnelweg. Het is duidelijk ons streven om de klant een topchassis te bieden met een optimale balans tussen veiligheid, comfort en rijplezier.”

Klanten kunnen uitkijken naar een bijzonder aangename en efficiënte Corsa. Dankzij de lichtgewicht-techniek is de nieuwe generatie van de bestseller, waarvan sinds 1982 in vijf generaties al meer dan 13,6 miljoen exemplaren werden verkocht, 10 procent lichter dan het vorige model. Het chassis biedt de kenmerkende Opel-balans van sportiviteit en comfort, al is het nieuwe model merkbaar dynamischer dan zijn voorganger. Opel zal voor het eerst ook een volledig elektrische versie van de Corsa aanbieden, en dit zodra de orderboeken begin deze zomer opengaan. 

Wintertesten: groot comfort en veiligheid onder alle omstandigheden 

Zoals ze al decennialang doen, hebben Opel-ingenieurs de Corsa van de volgende generatie gedurende meerdere maanden getest in Zweeds Lapland, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de poolcirkel. Daar stemmen onder anderen experten van de afdeling chassiscontrole de elektronisch gestuurde systemen voor stabiliteit, tractiecontrole en ABS af op een griparme ondergrond, bij temperaturen tot -30oC. Het doel van deze extreme testen: de regelsystemen moeten altijd betrouwbaar functioneren ongeacht ijs, sneeuw, smeltwater, asfalt of uiteenlopende gripniveaus aan beide kanten van de auto. Met het oog op eersteklas veiligheid, comfort en rijdynamiek verfijnen de Opel-ingenieurs de kalibratie van de chassissystemen tot in het kleinste detail: waar stopt “rijplezier” en begint stabiliteitsregeling? Rond de poolcirkel zijn de omstandigheden voor een dergelijke afstelling geschikter dan waar ook. De ingenieurs leggen daarom herhaaldelijk een ronde af op het speciaal geprepareerde testterrein met een variatie aan bochten en oppervlaktes, waardoor de controlesystemen voortdurend konden worden geoptimaliseerd. 

Het testen op de openbare weg in Lapland met zwaar gecamoufleerde auto's ging kort na de kerst van start. Van januari tot maart was het ijs op de bevroren meren ongeveer een meter dik, zodat de testauto's, sneeuwploegen en watersproeiers erop konden rijden. De lange poolnachten maakten het mogelijk om ook de adaptieve IntelliLux LED-technologie uitgebreid te testen. Deze geavanceerde verlichting is na premières in de segmenten van de Astra en de Insignia voor het eerst beschikbaar in dat van de Corsa. Klimaat en omgeving in het noorden van Zweden maakten een precieze evaluatie en optimalisering van de automatische, verblindingsvrije matrixkoplampen mogelijk, die zich continu aan de verkeerssituatie en de omgeving aanpassen en tegenliggers en voorliggers eenvoudigweg uit het verlichte gebied ‘wegknippen’. Dat dit systeem, dat verblinding tot een minimum beperkt en bestuurders voortdurend een optimaal zicht biedt, beschikbaar wordt in een populaire, kleine auto zoals de Corsa, is opnieuw een voorbeeld van de democratisering van de technologie bij Opel. 

Hogesnelheidstesten: op hellend circuit in testcentrum van Dudenhofen 

Ook tijdens hun nachtelijke testritten op het ovale circuit, de proefbaan voor het testen van het rijgedrag en het comfortparcours in het testcentrum van Dudenhofen waardeerden de ingenieurs van Opel het grote vermogen van de nieuwe koplampen van de Corsa. De lange rechte stukken werden gebruikt om de nieuwe generatie voor te bereiden op het rijden op de snelweg, waarvoor Opel bijzonder hoge eisen stelt aan de besturing en vering. 

“We hechten het grootste belang aan wagencontrole", aldus Wanke. “Zo moet elke Opel bijvoorbeeld stabiel en nauwkeurig over golvende oppervlakken rijden bij hoge snelheden. De auto mag nooit te onzeker aanvoelen. De nieuwe Corsa overtuigt op dit vlak.” 

De snelheidsafhankelijke besturing werd afgesteld voor een optimale precisie, een progressieve opbouw van stuurkracht en een goede feedback. De schokdempers zijn ontworpen om onmiddellijk te reageren op de kleinste oneffenheid in het wegdek of verandering van richting. De preproductiewagens die voor al deze testen werden gebruikt, moesten ook voldoen aan hoge eisen voor het wisselen van rijstrook en stabiliteit bij het remmen. De nieuwe Corsa moet ook bij snelheden hoger dan 140 km/u onder controle blijven: removerstuur is verboden. De carrosserie wordt ook getest terwijl de auto met hoge snelheid op het ovale circuit rijdt. Geen enkel onderdeel mag klapperen, trillen, of vervelende geluiden veroorzaken. 

Na alle snelwegtesten te hebben volbracht, mag de nieuwe Corsa in bad: hij rijdt door de waterbak, op verschillende dieptes vanaf minimaal 25 cm. Hoewel de auto een grote golf voor zich uit duwt, mag er geen water in de auto terechtkomen: de motor, het elektrische systeem en elk onderdeel moet beschermd blijven tegen vocht. Het is vooral de onderste motorkap die geen enkel mankement mag vertonen en bestand moet blijven tegen de hoge druk van het water. 

Elektronisch testen: de klok rond in het EMC labo in Rüsselsheim 

Terwijl in het Hoge Noorden, in Dudenhofen en op verschillende geheime plaatsen in en buiten Duitsland ontwikkelingsprototypes en preproductiewagens rondrijden, worden ook met de testbanken en in de laboratoria van Rüsselsheim strenge tests uitgevoerd. Elektro- magnetische compatibiliteitstests (EMC) vinden bijvoorbeeld doorlopend plaats tijdens de hele ontwikkeling. Ze zorgen ervoor dat de verschillende elektronische systemen niet gevoelig zijn voor storingen. Vroeger was het alleen nodig om het gekraak van de radio te voorkomen dat werd veroorzaakt door de alternator, de ontsteking, de ruitenwissers of soortgelijke systemen. Tegenwoordig is de taak veel complexer – de nieuwe Opel Corsa zit immers vol met zeer geavanceerde elektronische apparatuur. Hiertoe behoren uitrusting zoals ESP, talrijke hulpsystemen zoals matrixkoplampen, net zoals het hele infotainment- systeem. 

In een speciaal gebouwde kamer in het EMC-laboratorium in Rüsselsheim test het Opel-team de ongevoeligheid van de elektronische systemen van de auto tegen elektro- magnetische straling. Deze kunnen worden overgedragen via de kabelbomen of via de ether. De testauto wordt blootgesteld aan stralingen die over een breed frequentiebereik worden uitgezonden. De speciale dempers aan de wanden absorberen de uitgezonden straling zodat deze niet ongecontroleerd weergalmt in de kamer. De ingenieurs krijgen zo zuivere en betrouwbare gegevens. De auto krijgt pas groen licht als alle systemen hun bestendigheid tegen elektromagnetische straling hebben aangetoond. De nieuwe Corsa heeft deze test al doorstaan: de elektronica is optimaal beschermd tegen storingen. 

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy