Nieuws

24 Hours of Zolder 2017: Podium voor Mazda MX-5

20 augustus 2017
Door Redactie
Na een zeer spannende strijd met de BMW 120D van Jusi Racing in de laatste uren, behaalde de Mazda MX-5 ND Cup Racer de 2de plaats in de klasse 7c met 8 ronden voorsprong en een 28ste plaats (op 43 starters) algemeen. En dat ondanks het incident van zaterdagavond waarbij de rechter voorophanging moest vervangen worden.
Mazda Belux bracht opnieuw een MX-5 aan de start in de Eleven Sports 24H of Zolder 2017, met de duidelijke ambitie om het podium te halen. Daarbij zou de kleine MX-5 het moeten opnemen tegen 5 BMW’s, waaronder 2 snelle M3’s van Hofor Racing, die tijdens de qualificaties meer dan 10 seconden sneller waren per ronde.

Maar zoals bij de vorige edities is gebleken hoe betrouwbaar de Mazda MX-5 is en hoe uitgebalanceerd en evenwichtig het chassis. En de vijf journalist-piloten (Stéphane Lémeret, Xavier Daffe, Hans Dierckx, Maxime Pasture en Antonio da Palma Ferramacho) hadden ondertussen ook de nodige ervaring.

Het team hoopte op regen, omdat wij in slechte omstandigheden het vermogennadeel konden compenseren. Dat bleek ook tijdens de eerste wedstrijduren toen Stéphane Lémeret, die op slicks bleef rijden, opklom naar een 23ste plaats algemeen (van de 43 starters).

Iets voor middernacht kreeg wagen nr. 160 evenwel te kampen met pech. Bij het aanremmen voor de chicane, brak de ophanging vooraan rechts en het wiel af. De auto moest getakeld worden en de ophanging vervangen, waardoor we anderhalf uur stil stonden in de box. Maar de mechaniciens van team MSTC, onder leiding van Jan Wouters, leverden fantastisch werk en de koers was nog lang en met goeie moed vertrok Maxime Pasture opnieuw de nacht in. Daarna draaide de MX-5 nr. 160 zijn rondjes als een Zwitsers uurwerk. Toen ook de BMW van Tischner MotorSport midden in de nacht uitviel, lag het podium opnieuw binnen handbereik. Ook Antonio, Hans en Xavier draaiden foutloos en consistent hun rondjes en langzaamaan naderden we in de loop van de voormiddag op P2.

Toen Lémeret om half twee op zondagnamiddag het stuur overnam voor een laatste dubbele stint, waren we gewikkeld in een spannende strijd voor de tweede plaats met de BMW 120D van Jusi Racing. Stéphane zette haast meteen een rondje neer van 1’52 ‘’173, onze snelste tijd in de race en zelfs sneller dan in de qualificatie. 

De BMW moest de handdoek in de ring gooien en daarmee was de tweede plaats binnen. De strategie van Team Leader Jan Wouters had gewerkt en de piloten hun opdracht perfect volbracht.


Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.