Nieuws

© MCube / Viktoriya Zayika

2.573 kilometer met één batterijlading: studenten van Münchense universiteit breken wereldrecord

13 september 2023
Door Dieter Quartier

De elektrische auto met het grootste rijbereik, die vind je in München en heet muc022. Dit experimentele voertuig brak onlangs het Guinness-wereldrecord door met één enkele batterijlading ruim 2.573 kilometer af te leggen. 

 

Om zoveel afstand af te leggen, daar moet je een hele lichte, gestroomlijnde auto met een flinke batterij voor nodig hebben, zou je misschien denken. De eerste veronderstelling is juist: het vehikel weegt slechts 170 kilo en heeft een Cx-waarde van 0,159. De tweede niet: de accu is amper 15,5 kWh groot. 

Het vorige afstandsrecord stond op 1.608,54 kilometer. Het studententeam van de Technische Universität München slaagde erin om deze afstand in slechts vier dagen te evenaren. Omdat de accu aan boord van de muc022 nog niet leeg was, ging het team gewoon door. Aan het einde van de reis, na 99 uur onderweg te zijn geweest, gaf de kilometerteller 2.573,79 kilometer aan. 

In termen van energie betekent het resultaat ook dat het TUfast Eco team slechts 0,6 kWh verbruikte om 100 kilometer te rijden. Ter vergelijking: de zuinigste serieproductiewagen op de markt verbruikt vandaag ongeveer 13 kWh/ 100 km.

De recordpoging vond plaats in een hangar op de luchthaven van München, zodat het team geen hinder zou ondervinden van eventuele slechte weersomstandigheden.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.