donderdag, 29 oktober 2015

Quick Suzy: Renault Espace… à la Française

3u30 ’s morgens en de wekker loopt af. Normaal gezien zou ik me op dit uur van de nacht nog eens omdraaien, maar deze keer niet, want we vertrekken voor een week naar Puimisson, een Zuid-Frans dorpje waar de tijd heeft stil gestaan.

Met welgeteld één café, eentje zoals uit de film… waar iedereen echt iedereen kent, waar iedereen zijn vaste tafel heeft, waar de bazin de voorkeuren van haar klanten par coeur kent én waar je je als toerist meteen thuis voelt. Puimisson, in de buurt van Béziers, telt niet eens 1000 inwoners. De meest bedreven én bekeken sport is jeu de boules, keuvelden weduwen in het zwart en een handvol deux chevaux vervolledigen het dorpsbeeld. We logeren in een chambre d’hôtes, een groot herenhuis uit 1780 dat een paar jaar geleden volledig gerestaureerd werd door de Hasseltse architect Vittorio Simoni, vader van jawel Matteo. Eén week zullen we hier logeren met de familie, zes volwassen en drie kinderen. De grote tuin mét zwembad geeft uitzicht op de wijngaarden en Montagnes Noires.

Mannen willen altijd op tijd vertrekken, desnoods met de voordeur open

Maar zover zijn we nog niet. Eerst hebben we nog een rit van 1300 km voor de boeg. Mijn lieve man heeft de avond voordien de auto volgeladen en hij heeft al wel tien keer herhaald dat hij ’s morgens op tijd wil vertrekken. Klinkt dit bekend in de oren? Hij zit al achter het stuur als ik nog bezig ben om de lichten te doven, vensters en deuren te sluiten en op slot te doen. Een ritueel dat jullie al even bekend voorkomt. Gelukkig claxonneert hij de buurt niet wakker. 

Stipt om 4 uur, zoals afgesproken, starten we onze nieuwe Renault Espace. Gelukkig beschikt die over een ruime koffer zodat de bagage niet boven de achterste zetel uitsteekt. Het uitzicht naar achteren is perfect, wat de veiligheid ten goede komt.  

Als we de autoweg oprijden, ligt de weg open maar daar komt vanaf de Franse grens snel verandering in. We zijn blijkbaar niet de enigen die de zuiderse zon opzoeken. Zoonlief heeft zich op de achterste zetel geïnstalleerd met zijn iPad waarop hij naar hartenlust spelletjes kan spelen en films bekijken. Ondanks het vroege uur is hij klaarwakker en begint hij meteen aan zijn filmmarathon. De zijramen zijn uitgerust met ingewerkte zonneschermen waardoor de temperatuur in de auto niet al te hoog oploopt. Een beetje onbegrijpelijk, voor de passagiers op de achterste zetels zijn geen bekerhouders voorzien. Een minpunt. 

Rond 8 uur maken we een eerste stop in de buurt van Neufchâtel, tijd voor een lekker tasje koffie en een sandwich. Na een kwartiertje vervolgen we onze reis. Mijn wederhelft heeft de adaptieve cruise control ingesteld die ervoor zorgt dat onze Espace afstand bewaart ten opzichte van de voorligger én dat we gespaard blijven van boetes wegens overdreven snelheid. De Franse overheid controleert de naleving van de maximum toegelaten snelheid zeer rigoureus. Flitspalen vind je hier op de meest onverwachte plaatsen en zorgen voor extra inkomsten voor de schatkist. Van een land dat leeft van het toerisme, had ik een andere – lees meer klantvriendelijke - aanpak verwacht. 

Al rijdend genieten van een weldoende massage  

Vanaf Lyon komen we nog maar traag vooruit, wat mijn humeur niet ten goede komt. Gelukkig heeft mijn man daar iets op gevonden: plots voel ik achter mij iets bewegen én verschijnt er een smile op het gezicht van mijn chauffeur. Hij heeft stiekem de massagefunctie ingeschakeld waardoor ik al rijdend kan genieten van een weldoende massage. Mijn waardering voor de Espace stijgt zienderogen. Het centrale display met een makkelijk te bedienen touchscreen geeft een overzicht van de verschillende functies en instellingen. Het interieur van de auto is mooi afgewerkt met een zwart lederen bekleding en witte stiksels, terwijl de middenconsole luxe uitstraalt. Onder de middenconsole is er ruimte zat voor drankbekers en andere hebbedingen. Minpuntje is dat ze moeilijk te bereiken zijn voor de chauffeur, door een ietwat ongelukkige opstelling. Aan de buitenkant ziet de nieuwe Espace er elegant en toch masculien uit. Volgens de allesweter aan mijn zijde is dat de verdienste van de Nederlandse designer Laurens van den Acker die bij Renault de lijnen uittekent.  

Na een dikke 12 uur rijden, arriveren we moe maar tevreden in Puimisson, waar we worden verwelkomd door de Limburgse eigenaars van onze vakantiewoning. Die genieten hier van een welverdiende rust na een druk en succesvol zelfstandigenbestaan. Later op de avond komen de buren onze Espace keuren en ik zie aan hun bewonderende blikken dat hij ook bij hen in de smaak valt. En dan hebben zij niet eens kunnen proeven van het uitzonderlijke rijcomfort van deze Franse luxemobiel die ik slechts op enkele schoonheidsfoutjes heb kunnen betrappen. Dat onze zoon zich nauwelijks heeft gemeld, bewijst dat ook hij zich meteen thuis voelde in deze ruime reiswagen.   


Afbeelding galerij

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy