dinsdag, 28 oktober 2014

Met BMW de wintertijd in

Dit weekend zetten we onze klok één uur terug richting wintertijd. Een risicogevoelige periode, zo bleek vorig jaar uit onderzoek van het BIVV. Maar ook doorheen de hele winterperiode zijn we meer op de weg in het donker. Om bestuurders te ondersteunen ontwikkelde BMW de optie BMW Night Vision als onderdeel van BMW ConnectedDrive. Hiermee wordt het mogelijk om zowel voetgangers en fietsers als overstekende dieren op tijd te zien in de meest duistere straten in de Ardennen.

In de twee weken in aanloop naar de wintertijd, kwam de zon pas op na 8u „s ochtends. Vanaf volgende week wordt het ook ‟s avonds veel sneller donker. In totaal hebben we elk jaar zo‟n vier donkere maanden waarin we terugvallen op de straatverlichting. Met de afschakelplannen voor elektriciteit in het achterhoofd, biedt BMW Night Vision een mogelijkheid om zowel wandelaars, fietsers als dieren van veraf te herkennen en zichtbaar te maken.

“Bij BMW zetten we veilig rijplezier voorop, ook in het donker”, zegt Christophe Weerts, woordvoerder bij BMW Group Belux. “BMW Night Vision toont zich van zijn beste kant zowel op de ochtendlijke dorpswegen als bij een nachtelijke trip door de Ardennen.”

Verkeersveiligheid en de overgang naar wintertijd.
Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid heeft vorig jaar de statistieken van oktober en november van de voorafgaande tien jaar vergeleken. Daaruit bleek dat er elk jaar in november significant meer ongelukken gebeurden met voetgangers dan in de maand voordien. In de maand november, vlak na de overgang van zomer- naar wintertijd, raakten gemiddeld 1.197 voetgangers gewond in het verkeer. Maar liefst 25 procent meer dan in de maand oktober, met gemiddeld 961 letselongevallen. Er gebeurden niet alleen meer ongelukken, het ging ook om ongelukken met zwaardere verwondingen bij de slachtoffers.

BMW Night Vision: persoonsherkenning en waarschuwing bij acuut gevaar. Een warmtebeeldcamera achter de BMW nieren genereert een duidelijk beeld op de centrale display. Warme objecten, bijvoorbeeld dieren of mensen, verschijnen als felle vormen. Tegelijk wordt het beeld geanalyseerd door een stuurapparaat.

Deze software herkent personen (voetgangers en fietsers) en bepaalt hun positie en afstand. Dreigt er gevaar omdat deze zich op de rijbaan bevinden of vanaf de zijkant richting rijbaan bewegen, dan wordt een persoonswaarschuwing geactiveerd. Bij hogere snelheden wordt tijdig een
waarschuwing afgegeven om de bestuurder voldoende tijd te geven de situatie te overzien en adequaat in te grijpen. In kritieke situaties geeft het systeem een extra waarschuwing, zodat de bestuurder direct kan reageren.

Bij persoonswaarschuwing wordt een geel gevarensymbool weergegeven in het Control Display en, indien aanwezig, geprojecteerd in het BMW Head-Up Display. Bij de waarschuwing bij acuut gevaar is dit symbool rood en hoort de bestuurder een geluidssignaal.

BMW Night Vision met Dynamic Light Spot gaat nog een stap verder. Hierbij richt de wagen één van de twee afzonderlijk bestuurbare krachtige lichtspots op onverlichte voetgangers. Bestuurder en voetgangers worden door het licht zeer doeltreffend gewaarschuwd voor een mogelijk gevaarlijke situatie.

Onderdeel van een groter geheel: BMW ConnectedDrive.
BMW ConnectedDrive staat voor de innovatieve verbinding tussen bestuurder, BMW en de rest van de wereld. BMW definieert veiligheid opnieuw – met intelligente koppelingen zoals de combinatie van beproefde camera- en radartechniek. Het doel: precisie bij het inschatten van verkeerssituaties. De techniek „Collision Warning‟ waarschuwt voor een te geringe afstand tot de voorligger of stilstaande obstakels en remt indien gewenst zelf af. In combinatie met „BMW Night Vision‟ ontstaat een nieuw, intelligent veiligheidsconcept. BMW Night Vision herkent een persoon en verlicht deze met de Dynamic Light Spot. Dreigt een aanrijding, dan bereidt Collision Warning – mits geactiveerd – van de Driving Assistant een remingreep voor.

Night Vision bij BMW sinds 2005.
In de herfst van 2005 introduceerde BMW deze optie op de BMW 7 Reeks. Daar voegde het bedrijf in de herfst van 2008 voetgangersdetectie aan toe. Sinds 2013 is de optie met Dynamic Light Spot beschikbaar op de 7 Reeks, en nu ook op de 5 Reeks, 6 Reeks, X5 en X6.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy