woensdag, 02 september 2015

Land Rover ontwikkelt een innovatief camerasysteem

Land Rover ontwikkelt een 'doorzichtige aanhangwagen’-concept, dat de dode hoek die gevormd wordt tijdens het slepen van een caravan of aanhangwagen volledig zou wegwerken. Deze doorzichtigheid helpt bestuurders om voertuigen die hen langs achteren naderen duidelijk te zien. Daarnaast groeit ook het vertrouwen bij de bestuurder, dankzij een verbeterde zichtbaarheid tijdens manoeuvres. 
Het prototype van het 'Transparent Trailer'-systeem werd ingebouwd in een Range Rover en combineert videomateriaal van de bestaande surround-rijcamerasysteem (die een achteruitrij-camera combineert met camera’s in elke zijspiegel) van het voertuig met beelden van een digitale draadloze camera die op de achterzijde van de aanhangwagen of caravan wordt geplaatst. De videostromen worden dan gecombineerd om de live beelden te creëren die uw aanhangwagen er doorzichtig doen uitzien. Wanneer de aanhangwagen aan een auto gekoppeld wordt, zou het live videobeeld automatisch verschijnen in de binnenspiegel van het voertuig.

Dr. Wolfgang Epple, Director of Research and Technology bij Jaguar Land Rover, licht toe: "Tijdens een inhaalmanoeuvre kijk je instinctief in de spiegels, maar met een aanhangwagen wordt het zicht vaak beperkt door grote blinde hoeken. Ons 'Transparent Trailer'-project onderzoekt hoe we een beeld vanuit het voertuig kunnen tonen dat niet beperkt wordt door uw aanhangwagen, onafhankelijk van de vorm en de grootte ervan. Ons prototypesysteem levert videobeelden van hoge kwaliteit zonder vervorming door andere voertuigen of obstakels. Dat betekent dat de bestuurder tijdens het rijden of manoeuvreren exact de juiste informatie zou krijgen voor het maken van veilige en efficiënte beslissingen, waardoor een aanhangwagen slepen veiliger wordt en minder stress veroorzaakt."

Ook tijdens het achteruitrijden zou de bestuurder het camerabeeld van de achterzijde van de caravan of de aanhangwagen kunnen zien op het infotainmentscherm, inclusief hulplijnen voor de positie van zowel de auto als de aanhangwagen.

CARGO SENSE: Cargo Sense is een innovatief idee voor een in de auto geïntegreerd bewakingssysteem voor uw aanhangwagen. Het is ontworpen om het laden te optimaliseren, zodat het slepen van een aanhanger veiliger wordt. Het prototypesysteem combineert een videocamera in de aanhangwagen en een mat met druksensoren op de vloer, die allebei draadloos met het slepende voertuig verbonden zijn.

De drukgevoelige mat helpt klanten de lading gelijkmatig te verdelen en detecteert wanneer een lading dozen of antieke meubels, een klassieke auto of zelfs een kostbaar paard tijdens het rijden op een onverwachte of abnormale manier beweegt in de aanhangwagen.

Het systeem stuurt een 'Check Cargo'-waarschuwing naar het dashboard om de bestuurder tijdig te waarschuwen over een probleem met de lading of een paard. Op het infotainmentscherm in het voertuig zouden dan live videobeelden van de camera in de aanhangwagen bekeken kunnen worden. Een passagier zou de beelden via een scherm ook tijdens het rijden kunnen bekijken. Als alternatief zou de bestuurder de videostroom bij stilstand kunnen bekijken om de situatie in de aanhangwagen te beoordelen vanuit de bestuurderszetel.

Dr. Epple voegde eraan toe: "Heel wat van onze klanten vervoeren kostbare ladingen. Daarom onderzoeken we een reeks technologieën die de sleepervaring kunnen verbeteren en veiliger maken – voor de bestuurder, maar ook voor zijn paarden. Permanente videobeelden vanuit de aanhangwagen via het dashboard zouden de bestuurder kunnen afleiden van de weg. Daarom ontwikkelen we een intelligenter systeem dat kan detecteren wanneer er een probleem is met het paard in de aanhangwagen en de bestuurder kan waarschuwen. De eigenaars kunnen vervolgens de videobeelden in de aanhangwagen bekijken en op basis daarvan al dan niet beslissen te stoppen om het paard te controleren."

CARGO SENSE APP: Aan de hand van de Cargo Sense app kan de eigenaar de staat van zowel de aanhangwagen als de lading op afstand opvolgen. Als de eigenaar van een paard niet in de buurt is van de aanhangwagen, bijvoorbeeld wanneer hij een paardenevenement bijwoont, zou het systeem de eigenaar automatisch via sms kunnen verwittigen wanneer het paard onrustig is, de temperatuur het veilige niveau overschrijdt of als iemand de aanhangwagen probeert te openen.

WELZIJN VAN HET PAARD: Jaarlijks worden er wereldwijd duizenden paarden naar evenementen vervoerd. Als we een veilige manier zouden vinden om ze te transporteren zou de kans op ongevallen tijdens de rit en blessures bij het paard en de eigenaar bij aankomst kunnen beperkt worden. In het verleden werden er ernstige ongevallen veroorzaakt door paarden die omvielen, de aanhangwagen deden slingeren, of zich zelfs loswrikten uit de aanhangwagen.

Dierenpsychologe Dr. Emma Punt zal samen met het Royal Veterinary College meewerken aan een onderzoeksproject om stress en onrust bij paarden tijdens het transport te onderzoeken en te bekijken hoe de 'Cargo Sense'-technologie van Jaguar Land Rover gebruikt zou kunnen worden om onrust bij paarden te detecteren.

Dr. Punt zal een aantal apparaten uittesten die het welzijn van het paard in de aanhangwagen meten. Daarnaast zal ze ook nagaan hoe een druksensormat de hoefdruk kan bepalen en lokaliseren om onverwachte verplaatsingen van het paard aan te geven. Dr. Punt zei: "Of het nu is om ongevallen en verwondingen bij zowel het paard als de eigenaar te voorkomen, of om er gewoon voor te zorgen dat uw paard zonder stress op de bestemming aankomt, ik ben er zeker van dat elke eigenaar graag zou willen weten hoe het stressniveau van het paard tijdens het vervoer kan verminderd worden.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy