Nieuws

© Toyota

10 miljoenste Toyota Yaris loopt van de band in Valenciennes

31 maart 2023
Door Dieter Quartier

Gisteren was het feest bij Toyota Motor Manufacturing France: de fabriek had de eer om nummer tien miljoen van de Yaris voor te rijden voor de internationale pers en honderden trotse medewerkers. De eigenares mocht haar auto meteen in ontvangst nemen.

 

Van de meervoudig bekroonde Yaris zijn wereldwijd 10 miljoen stuks verkocht. Het model treedt daarmee toe tot de rangen van de eeuwige bestsellers in de stal van Toyota, waaronder de Corolla, Camry, RAV4, Hilux en Land Cruiser, die eerder de opmerkelijke mijlpaal van acht cijfers bereikten.

De huidige generatie Yaris heeft bewezen zich aan de behoeften van de klant te kunnen aanpassen. De Yaris-serie is namelijk in 2020 uitgebreid met de alom geprezen GR Yaris, een onvervalste sportwagen, en in 2021 met de Yaris Cross, een urban cross-over-SUV.

Sinds de eerste generatie in 1999 werd geïntroduceerd, zijn de totale verkopen van de Yaris-serie in Europa opgelopen tot 5.155.506 stuks per eind februari 2023. In 2022 was de Yaris-serie goed voor meer dan een derde van de totale Toyota-verkopen in Europa. Er werden 185.781 stuks van de Yaris, 156.086 van de Yaris Cross en 5.392 van de GR Yaris verkocht, wat neerkwam op 8% van het totale segment.

Wereldwijd model

De Yaris is een echt wereldwijd Toyota-model, dat in fabrieken over de hele wereld wordt geproduceerd. De productie van de eerste Yaris begon in januari 1999 in de Takaoka-fabriek in Aichi (Japan). Tegenwoordig zijn er Yaris-productiecentra in 10 landen: Japan, Brazilië, China, Taiwan, Indonesië, Maleisië, Pakistan, Thailand, Frankrijk en Tsjechië.

In Europa produceert Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) de Yaris sinds 2001 en de Yaris Cross sinds 2021. In datzelfde jaar begon Toyota Motor Manufacturing Czech Republic (TMMCZ) in Kolin eveneens met de productie van de Yaris om aan de toenemende vraag naar het model in Europa te voldoen. De totale Europese productie van de Yaris-serie kwam eind 2022 uit op meer dan 4,6 miljoen stuks.

Belangrijke onderdelen van de Yaris, zoals de benzine- en hybride elektrische motoren en transmissies, worden ook lokaal geproduceerd bij Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP), dat zowel aan TMMF als aan TMMCZ levert.

Duurzame productie

TMMF biedt werk aan 5000 mensen en in totaal is er 1,5 miljard euro in geïnvesteerd. Al een paar jaar na de opening was een deel van het dak bedekt met zonnepanelen en was een zonnewand van 400 m² geïnstalleerd.

Sinds 2019 gebruikt de vestiging 100% hernieuwbare elektriciteit en sinds 2012 zorgen twee bassins op het terrein met een gezamenlijke inhoud van 16.000 m³ voor volledige autonomie op het gebied van industrieel water. Het grootste deel is afkomstig van regenwater dat in die bassins wordt opgevangen, terwijl de rest wordt gerecycled uit het afvalwater van de fabriek. Dat wordt voorbehandeld om aan de vereiste normen te voldoen voordat het in het productieproces wordt gebruikt.

In de voorbije 20 jaar is TMMF erin geslaagd de benodigde hoeveelheid energie om een Yaris te produceren met 59% te verminderen, waardoor het bedrijf binnen Toyota erkenning heeft gekregen als wereldwijde leider. Daarbij komt de recente installatie van een nieuwe lakstraat in de kunststofwerkplaats. Deze wereldprimeur van Toyota zal naar verwachting een jaarlijkse besparing van 1000 ton CO2 opleveren.

TMMF heeft zich ten doel gesteld om vanaf 2030 koolstofneutraal te zijn en in 2040 geen emissies meer te veroorzaken.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.