Motortest

© Cornelio Longo

Motortest: Zero DS 11kW: Stil motoravontuur met rijbewijs B

01 juni 2022
Door Thierry Sarasyn
Adventurerijden zit in de lift. De BMW R 1250 GS is al jaar en dag de best verkochte motor van het land, Honda’s Africa Twin is een vaste waarde geworden en bij de middenklassers is het drummen om een plaatsje. Er is zelfs een elektrisch alternatief voor wie in stilte op én naast de weg wil rijden. De Zero Motorcycles DS!

Met een rijbewijs B

Er zijn heel wat voordelen aan de Zero DS. Voorop: het feit dat je er met een rijbewijs B mee aan de slag kan. Wie dat rijbewijs na mei 2011 haalde, moet dan wel vier uur verplicht les volgen, een cursus waar echter geen examen aan verbonden is.

Nu zijn de meeste motoren die geschikt zijn voor houders van een rijbewijs B of A1 met een cilinderinhoud van 125 cc eerder aan de bescheiden kant. 11 of 15 kW is inderdaad geen vermogensberg. Elektrische motoren zijn echter een ander verhaal ...

Gigantisch koppel

De Zero DS voldoet perfect aan de vereisten van de hierboven vermelde rijbewijzen, met een vermogen van 11 kW. Maar in tegenstelling tot verbrandingsmotoren met eenzelfde vermogen, heeft de Zero DS wél een impressionant koppel aan boord. Er stroomt maar liefst 109 Nm uit de elektromotor van de Amerikaanse fabrikant. Cornelio Longo 0003Dat wil zeggen dat de DS accelereert als een raket. Bij hoge snelheden voel je dat er amper 15 paarden in de stal staan en bij 139 km per uur heb je de maximumsnelheid bereikt. Maar op het vlak van acceleratie kan deze jongen zich gerust meten met een volwassen sportmotor.

Mooie actieradius

Dat betekent dat je er meteen ook volwassen pret mee kan beleven als je de avontuurlijke kant op gaat. Snelheden liggen bij off road gebruik nooit erg hoog, wat wil zeggen dat het met het rijbereik wel snor zit. Cornelio Longo 0004We gingen met de Zero DS ruim drie uur stoeien op onverharde ondergrond en hadden nog meer dan een kwart van de actieradius over. Op de weg vertaalt dit zich tot een bereik van bijna 260 km, als je de motor gebruikt op secundaire wegen en aan een gematigd tempo. Ga je knallen op de snelweg, dan daalt de actieradius aanzienlijk. Maar de snelweg is nu niet meteen het uitverkoren terrein van deze avontuurlijke Amerikaan.

Optioneel snelladen

Wie kiest voor opties als een snellader of charge tank, kan de Zero DS bovendien erg snel weer opladen. Aan een snellaadpaal zit je in dat geval in minder dan twee uur aan 95 procent van je capaciteit. Wie een stevige adventure rit voor ogen heeft, kan de motor bijvoorbeeld tijdens de lunch opladen en op die manier een dikke 400 km per dag afleggen.

Laagdrempelig

Dat vraagt natuurlijk wat planning, en voor sommigen is dat een minpunt. Maar anderzijds zijn er naast het vermogen nog andere pluspunten. Je moet op deze Zero DS niet schakelen, dus ook voor houders van een autorijbewijs is de drempel om op deze motorfiets te stappen een stuk lager. Op de weg is de stilte gewoon leuk, als je een off road paadje of landwegel in duikt, is die plots erg belangrijk. Je stoort immers niemand, wandelaars worden niet verrast, paarden schrikken niet op en je komt probleemloos op plekken waar je anders boze blikken krijgt.

Onderhoudsvriendelijk

Als je al deze zaken op een hoopje gooit, valt er best wat te zeggen voor de aankoop van een Zero DS. Goedkoop is hij niet, met een basisprijs van 17.330 euro. Maar daar staat tegenover dat er geen onderhoudskosten zijn en dat wie een beetje uitkijkt, bepaald zuinig kan rijden. Afhankelijk van hoeveel kilometers je rijdt, compenseert dat het aankoopbedrag snel of op termijn.

Onder het zadel

Motor: elektrische Cypher II-motor
Vermogen: 15 pk
Topsnelheid: 139 km/u
Rijklaar gewicht: 189 kg
Zadelhoogte: 830 mm
Actieradius: maximaal 263 km
Prijs: vanaf € 17.330 

Meer info over de Zero DS vind je op de website van Zero Motorcycles en op motorprijzen.be.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.