Motortest

© MotoMedia

Motortest: Kawasaki 2022 Versys 1000: terug naar de basis van de ultieme reismotor

03 juni 2022
Door Thierry Sarasyn
Met een nieuwe Versys 650 bij de middenklassers en een Versys 1000 bovenin, wordt Kawasaki’s meest veelzijdige familie in 2022 grondig uitgebreid. Opvallend is dat de Kawasaki Versys 1000 geen doorontwikkeling is van de reeds bestaande S- en SE-versies, maar eerder een terugkeer naar de basis. Que?

Het idee is eenvoud(ig): puur touren, zonder franjes, voor een prijs die elke motorliefhebber aan het twijfelen brengt. De Verys 1000 koop je in z’n meest pure vorm al vanaf € 12.999. Voor die prijs zeg je vaarwel aan alle snufjes en de hogekwaliteitslak van z’n twee broertjes.Kawasaki 2022 Versys 1000 0001 Maar je houdt zowel het kuipwerk, het zadel, het rijwielgedeelte als het blok over. En je spaart maar liefst € 2.700 uit ten opzichte van z’n rijkelijker uitgedoste naamgenoten. Less is – euh – less. Maar daar is niks mis mee, integendeel. Zeker als je weet dat je standaard onder meer hellingshoekgevoelig ABS (KIBS, via IMU), instelbare Power Modes (full/low), tractiecontrole, ledverlichting en een middenbok krijgt.
Kawasaki 2022 Versys 1000 0008Kopers kunnen – op het tft-dashboard na – wel kiezen om de afzonderlijke onderdelen als optie te laten installeren. Op die manier maak je, gebaseerd op een lage basisprijs, een Versys op maat.

De viercilinder levert met 120 pk en 102 Nm exact hetzelfde vermogen als de meer luxueuze uitvoeringen. Dat wil zeggen dat de 2022 Versys 1000 mag rekenen op een heerlijk soepele krachtbron die al bruikbare kracht levert vanaf 2.500 tpm. Het blok is in staat om lang hoge snelheden aan te houden. En om dat ook voor de rijder haalbaar te maken, heeft Kawasaki zelfs deze basisversie uitgerust met een in de hoogte instelbaar scherm.

Toegankelijk

Aangezien niet aan de basis van de Versys geraakt wordt, parkeer je je billen nog altijd op 840 millimeter boven het wegdek. Die zadelhoogte is op zich allerminst overdreven, al heb je wel wat extra binnenbeenlengte nodig als je ook de breedte van de zit in de optelsom betrekt. Aangezien de voetsteunen loodrecht onder het laagste punt van het zadel staan, is het voor de kleinste rijders – die op deze manier de benen nog iets verder dienen te spreiden – wel even zoeken naar een steunpunt. Maar waar een wil is…

Comfort en prestaties

Op de MY22 Versys zit je gebeiteld voor een comfortabele rit: lekker rechtop in de goed gepolsterde zit, een lekker breed stuur in de handen, de kniehoek vrij mild en het zwaartepunt lekker laag.Kawasaki 2022 Versys 1000 0006 Niet alleen optimaal voor het ritje naar de bakker, maar voor ettelijke honderden kilometers achter het windscherm. Het exemplaar op onze testmotor stond nog niet in de hoogste stand, maar tilde de rijwind wel mooi over m’n helm en rond m’n iele schouders.

Safety first

Fijn is dat de cruisecontrole standaard aan boord blijft. Van alle features die je echt moet hebben op een touringmotor met allure, is dit een favoriet onder de kilometervreters. Mooi zo. Dat het tft’tje van de S en SE is gesneuveld, is een pak minder vervelend: ook het in negatieven uitgevoerde lcd-schermpje naast de toerenteller kwijt zich perfect van zijn taak.

Volwaardige Versys

Kawasaki wil de Versys 1000 beschikbaar maken voor een nog breder publiek en dus brengen ze een motorfiets met bekende kwaliteiten en minder franjes. Dit geeft kopers de kans om geld te besparen of om heel doelgericht opties te gaan kiezen. Kawasaki 2022 Versys 1000 0005Aan de rijkwaliteiten of aan de veiligheid wordt niet geraakt. De Versys 1000 S en SE staan bekend als avontuurlijke kilometervreters, en het lijdt geen twijfel dat ook de nieuwe basisversie aan die omschrijving zal voldoen. Nog van dat!

Onder het zadel

Motor: vloeistofgekoelde vier-in-lijn, 1.043cc
Vermogen: 120 pk
Topsnelheid: +/-250 km/u
Drooggewicht: 250 kg
Zadelhoogte: 840 mm
Verbruik: 5,3 l/100 km
Prijs: € 12.999 

Meer info vind je op de website van Kawasaki en op motorprijzen.be.

Deel op

Lees meer over

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.