zondag, 30 augustus 2020

Leaseprijzen vergelijken: hier moet je op letten

Geschreven door  Dieter Quartier
Leaseprijzen vergelijken: hier moet je op letten © Patrick Theunissen
Afhankelijk van de aanbieder kan één en dezelfde auto heel uiteenlopende leasetarieven hebben. Goed vergelijken is de boodschap, want wat op het eerste gezicht de gunstigste offerte lijkt, kan als puntje bij paaltje komt heel wat duurder uitvallen – en omgekeerd. Maar hoe doe je dat, offertes juist interpreteren en de interessantste eruit pikken? Hier zijn enkele tips om alle ‘peren’ om te vormen tot ‘appelen’ en de beste keuze te maken. 

 

1. Type leasing. Gaat het om een operationele leasing (ook wel full service leasing of huur op lange termijn genoemd), of een financiële leasing met een aankoopoptie? 

2. Inclusief of exclusief btw. Let erop dat je de prijs inclusief niet-recupereerbare btw als vergelijkingsbasis neemt. Het btw-bedrag kan immers verschillen naargelang van het type verzekering dat de leasemaatschappij aanbiedt. Als die laatste het cascogedeelte in eigen beheer doet, dan is er btw verschuldigd; als het leasebedrijf zichzelf extern verzekert, dan is dat niet het geval.

3. Looptijd en kilometeraantal. Het spreekt haast voor zich, maar controleer of deze parameters overal dezelfde zijn. 

4. Inbegrepen diensten. Check of de offertes dezelfde diensten vermelden: naast de gebruikelijke afschrijving en interesten moet je ook kijken naar de verkeersbelasting, de verzekering (BA en casco), reparatie en onderhoud, pechbijstand (Europa of enkel België), de vervangwagen (controleer ook de categorie), administratiekosten en de management fee, als die van toepassing is.

5. Aantal inbegrepen banden. Sommige aanbieders werken met een beperkt aantal banden, bij andere is de hoeveelheid “onbeperkt” (al is de sky zeker niet de limit). Dat kan een serieuze slok op de borrel schelen. Verifieer ook of er winterbanden zijn inbegrepen of niet.

6. Brandstofprovisie. Als je een tankkaart neemt bij de leasemaatschappij, dan maken ze een inschatting van je maandelijkse brandstofverbruik. Bij de ene maatschappij is die inschatting gebaseerd op het normverbruik, bij de andere op een realistischere hoeveelheid. Het gaat hoe dan ook om een provisie; de afrekening volgt op het einde van de maand. Daarom haal je deze post best uit de vergelijking.

7. Meer of minder gereden kilometers. Bij het afsluiten van een contract moet je een inschatting maken van het aantal kilometers dat je zult rijden. Als blijkt dat je dit aantal overschrijdt, betaal je een supplement per kilometer. Rij je minder dan voorzien, dan krijg je geld terug. Die kilometerafrekening kan sterk verschillen tussen de diverse aanbieders. 

Tot slot nog iets over onderhoud en reparaties. Sommige leasemaatschappijen eisen dat je je auto bij een bepaalde garage laat onderhouden, die misschien niet bij de deur is gelegen, en dat je voor je banden of een sterretje in je voorruit naar nog een andere werkplaats moet. One-stop-shopping (alles op één plaats laten onderhouden, vervangen en herstellen) is niet overal toegestaan, maar kan wel tijd en dus geld besparen.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy