maandag, 25 oktober 2021

5 opties die de restwaarde van je auto verhogen

Geschreven door  Dieter Quartier
5 opties die de restwaarde van je auto verhogen © MediaInMotion
Een auto vertegenwoordigt een flinke uitgave. Opties doen de rekening oplopen, waardoor de meeste kopers het bij het strikt noodzakelijke houden. Toch kan het verstandig zijn om ietsje meer geld op tafel te leggen.


Tussen het standaardmodel en de topversie gaapt vaak een grote prijskloof. Bij de premiummerken kun je de basisprijs simpelweg verdubbelen als je je helemaal laat gaan. 

Bij de volumemerken ben je vaak aangewezen op drie of vier uitrustingsniveaus waaraan je nog enkele losse opties kunt toevoegen. Maar is extra uitrusting zijn geld waard? Enerzijds geniet je er dagelijks van door de extra veiligheid, uitstraling en comfortbeleving. Anderzijds kun je een deel van de extra investering recupereren bij de herverkoop.

Welke opties zou je zeker moeten overwegen als je een auto koopt? Autonieuws maakte een lijstje.
  1. Apple CarPlay/Android Auto. Muziek streamen kun je tegenwoordig in alle auto’s via de Bluetooth-verbinding. Daarnaast ook je smartphone kunnen spiegelen op het scherm van je wagen biedt een heuse meerwaarde. Die mogelijkheid heb je met Apple CarPlay en met Android Auto: bepaalde apps op je telefoon kun je rechtstreeks bedienen via het infotainmentsysteem van je voertuig. Google Maps, Waze, Spotify, Whatsapp, Podcasts, Audiobook en zelfs laadapps zoals ChargePoint en Plugsurfing zijn mogelijk. De meerprijs bedraagt zo’ €250 à €450. Soms kun je deze optie laten naplaatsen, maar dan betaal je meer.
  2. Stoelverwarming. Op koude winterdagen of kille zomernachten is ‘poepchauffage’ een heuse meerwaarde. De prijs valt meestal mee: reken op zo’n € 250 à € 350 euro. Op sommige modellen kun je zelfs de achterbank verwarmen. Er zijn bedrijven die stoelverwarming achteraf kunnen inbouwen, maar dan betaal je meer en heb je niet de originele bedieningstoetsen. 
  3. Open dak. Zo goed als alle auto’s zijn verkrijgbaar met een glazen schuifdak. Dat neemt vaak de vorm aan van een heus panoramadak dat het interieur doet baden in daglicht en voor verfrissing zorgt. Het kost een flinke duit – vaak zit je toch aan € 1.500 – maar op de tweedehandsmarkt wordt ook beduidend meer geld gegeven voor een auto mét dan voor een auto zonder. Een glazen dakpaneel dat niet open kan heeft minder waarde.
  4. Adaptieve cruisecontrol. Steeds meer consumenten ontdekken het comfort en de veiligheid van een snelheidsregelaar die zelf afstand houdt tot de voorligger. Auto’s met automaat kunnen zelfs volledig tot stilstand worden gebracht in de file en weer zelf vertrekken als de stoet in beweging komt (stop&go-functie). Op de tweedehandsmarkt is deze optie een grote troef. Deze optie achteraf laten monteren, dat kan helaas (nog) niet.
  5. Sportpakket. Een Audi met een S-Line-pakket, een BMW met een M-Sport-pack, een Mercedes in AMG-uitvoering: ze zijn duidelijk meer in trek op de occasiemarkt dan de versies zonder sportieve addenda. Natuurlijk kun je ook in de accessoirecatalogus van het merk duiken voor zijschorten, spoilers en velgen, maar het resultaat is niet 100% hetzelfde. Sportstoelen en een sportstuur laten namonteren is een erg dure grap.

Tip voor SUV’s en monovolumes

Grote SUV’s en monovolumes kunnen als optie worden uitgerust met twee bijkomende stoelen. Die kunnen ofwel worden weggeklapt in de koffervloer, ofwel integraal verwijderd worden als je ze niet gebruikt. Onze tip: vink ze aan op de bestelbon, ook al heb je ze niet nodig. Zevenzitters zijn immers gevraagd op de tweedehandsmarkt en ze zijn relatief dun gezaaid. De stoelen achteraf bijkopen is erg duur – voor zover het al mogelijk is. 

Advies voor uw volgende bedrijfswagen?

Op zoek naar de ideale laadoplossing?

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy