donderdag, 11 maart 2021

5 manieren om je autokosten te drukken

Geschreven door  Dieter Quartier
5 manieren om je autokosten te drukken © MediaInMotion
Voor veel ondernemers is kostencontrole vandaag een topprioriteit. Waar kun je geld besparen met je auto(‘s) zonder aan mobiliteit en comfort in te boeten?


  1. Rij langer met je auto.  De kans is reëel dat je het voorbije jaar minder kilometers hebt gereden dan normaal. Je auto is misschien boekhoudkundig afgeschreven, maar dat betekent niet dat je hem onmiddellijk moet vervangen. Als je een financiële renting of full service leasing hebt die nog lang niet afloopt, kun je de termijn laten optrekken om zo het maandbedrag te drukken. 
  2. Combineer je auto met de fiets. Als je af en toe fietst en daardoor minder met je auto rijdt, kun je er langer mee doen (zie het punt hierboven). Ondernemingen genieten bovendien van talrijke fiscale voordelen als ze een fiets kopen of leasen en voor woon-werkverkeer ter beschikking stellen van de zaakvoerder en/of het personeel. De fiets en de gerelateerde kosten (helm, beschermende kledij, stalling, …) zijn volledig aftrekbaar, terwijl de werknemer geen voordeel van alle aard betaalt.
  3. Maak een TCO-vergelijking. Voordat je een nieuwe auto bestelt, loont het de moeite om het totale kostenplaatje (de Total Cost of Ownership) in beeld te brengen. Een auto die op het eerste gezicht interessant lijkt, kan fiscaal oninteressant zijn en daarom toch duurder uitvallen. Denk aan BIV, verkeersbelasting, fiscale aftrekbaarheid, belasting op de verworpen uitgaven, CO2-bijdrage,… Houd ook rekening met je werkelijke gebruik bij de brandstofkeuze.
  4. Kies een auto die voor je doorsnee gebruik voldoet. Veel mensen kiezen een grote SUV of een break omdat ze een keer per jaar op vakantie willen kunnen gaan en twee keer per jaar naar het containerpark, bij wijze van spreken. De rest van de tijd wordt de capaciteit van de auto amper benut. Ons advies: ga voor een kleiner model dat in de overgrote meerderheid van de gevallen voldoet aan je gebruik. Voor de uitzonderingsgevallen kun je een andere auto huren. Dat komt al bij al goedkoper uit.
  5. Laat je adviseren door een expert. Soms zijn er zaken waar je niet aan denkt, mogelijkheden die je over het hoofd ziet en oplossingen die je niet kent, maar die wel geld kunnen besparen. Dat geldt dan niet alleen voor de auto zelf, maar ook de manier waarop je hem financiert. Advies inwinnen kost misschien wat geld, maar dat verdien je terug door de juiste keuzes te maken.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy