Focus

© Luca de Meo/Groupe Renault

Renault-CEO Luca de Meo nieuwe voorzitter van constructeursvereniging ACEA

09 december 2022
Door Stijn Blanckaert
ACEA, de European Automobile Manufacturers’ Association heeft Luca de Meo, CEO van Renault Group, verkozen om vanaf januari voorzitter te worden van de belangenvereniging. Hij volgt BMW-CEO Oliver Zipse op, die in de voorbije twee jaar voorzitter was.


De ACEA-voorzitter wordt telkens voor één jaar verkozen, met de mogelijkheid van een éénjarige verlenging van die termijn. Het gaat altijd over een van de CEO’s van de leden, die op hun beurt de grootste in Europa gebaseerde fabrikanten van auto’s, bestelwagens, vrachtwagens en bussen zijn.

De in 1967 geboren Italiaan De Meo, die meer dan 30 jaar ervaring heeft in de autosector en bij Renault, Toyota, Fiat en VW Group werkte voor hij naar zijn eerste werkgever Renault terugkeerde om er (sinds 2020) CEO te worden, heeft heel wat werk op de plank, want door de noodzaak om de CO2-uitstoot terug te dringen, de voor binnenkort voorziene invoering van de Euro 7-norm en de vraag of het aantal jobs in de auto-industrie – nu de elektrificatietrend zich doorzet – zal dalen moet hij op heel wat vragen een antwoord zien te geven en tegelijk de vrede bewaren binnen de sector en de overleglijnen met de overheden open houden.

Over Euro 7 zei de Meo trouwens dat het “voorstel voor Euro 7 in zijn huidige vorm erg veel menselijke en financiële middelen zou wegtrekken van de electrificatie, net wanneer in andere regio’s van de wereld voor een aantrekkelijk investeringsklimaat voor zero-emissiemobiliteit wordt gezorgd.” Het is dus duidelijk dat er nog hard gelobbyd wordt om de Euro 7-norm om te vormen tot een norm die ook haalbaar bevonden wordt door de autoconstructeurs.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.