Focus

Nederlander Amko Leenarts Director Design bij Ford Europa

25 juli 2017
Door Redactie

Ford benoemt Amko Leenarts tot de nieuwe Director Design van Ford Europa. In zijn nieuwe rol zal Leenarts verantwoordelijk zijn voor het exterieur- en interieurdesign van de wagens die Ford Europa ontwikkelt, waaronder kleine auto's en cross-overs, en modellen voor de mondiale markten. Leenarts gaat een team aansturen dat ruim 275 medewerkers telt in Ford Design Studios in het Duitse Merkenich en het Dunton Technical Centre in het Britse Essex.

Voor Fords Design Studio in Merkenich liep onlangs een investeringsprogramma ter waarde van € 13 miljoen. Daarbij werden de kantoren en de ateliers voor ontwerpen en kleiboetseren gemoderniseerd en ging er € 3,5 miljoen naar ultramoderne 3D-freestechnologie. Ford blijft zijn ontwerpproces globaal transformeren met technologieën die ook op virtuele elementen en gemengde werkelijkheid steunen. Zo wil het auto's ontwikkelen waarbij sensaties en ervaringen meer dan ooit centraal staan.

“Het zijn spannende tijden voor onze designteams bij Ford. We bestuderen steeds meer de interactie tussen onze klanten en hun voertuig en willen zo ontwerpen creëren die echt levens kunnen verbeteren”, zei Leenarts. “We zullen nooit ophouden ontwerpen te ontwikkelen die mensen boeien en hen helpen een nog sterkere, emotionele band te voelen met Ford als merk.”

Leenarts trad in 2012 in dienst van Ford en stond tot nu toe aan het hoofd van Global Interior Design bij Ford Motor Company – waar hij wereldwijd de strategie en implementatie van het interieurdesign verzorgde voor de merken Ford en Lincoln.

Leenarts studeerde af aan de Groningse Academie Minerva met een diploma in Interior Architecture. Zijn passie voor auto-ontwerp bracht hem daarna naar de Royal College of Art in Londen, waar hij afstudeerde met een masterdiploma in Vehicle Design. Leenarts zal rapporteren aan Moray Callum, Vice President Design, Ford Motor Company.

“Ford geeft vorm aan de toekomst van transport en daarin zal vooral design het verschil maken”, stelt Callum. “Amko zal mee invulling geven aan nieuwe, innovatieve producten en ons wereldwijde designtalent tot zijn recht laten komen om absolute topkwaliteit op de markt te brengen.”

De nieuwe structuur van Fords Design-team – waarin kleinere groepen per segment toezien op afzonderlijke voertuigen van concept tot productie – zal bijdragen tot coherentere designs in elke modellenfamilie.

Leenarts volgt Joel Piaskowski op, die is aangesteld als Director Global Design en wereldwijd het ontwerpen van auto's en cross-overs zal leiden vanaf Ford Design Studios in Dearborn, V.S. Piaskowski had sinds 2014 de leiding over het designteam van Ford Europa en de ontwikkeling van o.a. de gloednieuwe Ford Fiesta en de prestigieuze Vignale-portfolio. 

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.