Focus

© Koji SATO - Toyota

Machtsoverdracht bij Toyota: Akio Toyoda wordt voorzitter, Koji Sato nieuwe CEO

26 januari 2023
Door Stijn Blanckaert
Toyota’s huidige CEO, Akio Toyoda, die de legendarische woorden “No more boring cars” uitsprak en voor een frisse wind zorgde in het modellengamma van de Japanse megaconstructeur, geeft de fakkel als CEO van Toyota Motor Corporation vanaf 1 april door aan Koji Sato. Hij blijft zelf aan boord van de groep als Voorzitter van de Raad van Bestuur.


De in 1956 geboren Akio Toyoda, kleinzoon van Toyota Motor Corporation-stichter Kiichiro Toyoda, stond sinds 2009 aan het hoofd van de Toyota Motor Corporation en was als echte autoliefhebber (hij racet vaak op circuit en rijdt ook rally’s) verantwoordelijk voor opmerkelijke en leuke auto’s als de GR Yaris, de GR86 en de GR Supra. Hij treedt nu af als CEO maar blijft wel toezicht houden op het bedrijf als Voorzitter van de Raad van Bestuur (in het Engels: Chairman of the Board of Directors – Representative Director).
akiotoBBByoda kojisato takeshiuchiyamada    Akio TOYODA - Koji SATO - Takeshi UCHIYAMADA © N-RAK PHOTO AGENCY

Toyoda wordt als CEO eigenlijk vervangen door twee personen. Takeshi Uchiyamada, die tot 31 maart nog Voorzitter is van de Raad van Bestuur (de functie die naar Toyoda gaat) wordt Member of the Board of Directors (Representative Director) en Koji Sato, die vandaag actief is als Operating Officer en Chief Branding Officer van de Toyota Motor Corporation maar ook President is van Lexus en Gazoo Racing Company schuift naar voren als Operating Officer, President en Chief Executive Officer.

Heel wat titels en namen op een rij dus, maar het komt erop neer dat de in 1969 geboren en sinds 1992 voor Toyota werkende Koji Sato nu de grote man is bij de grootste constructeur ter wereld. Hem wacht de enorme taak om Toyota als wereldspeler ook toonaangevend te maken op het vlak van elektrische auto’s, iets waar de groep relatief weinig ervaring mee heeft in vergelijking met de concurrenten.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.