vrijdag, 06 mei 2022

Bestelwagens: 125 procent investeringsaftrek, hoe zit dat?

Geschreven door  Dieter Quartier
Bestelwagens: 125 procent investeringsaftrek, hoe zit dat? © Ford
Onder het mom van de coronasteunmaatregelen staat de federale overheid toe dat ondernemers bepaalde aankopen voor 125 procent aftrekken in plaats van 100 procent. Ook lichte vrachtvoertuigen besteld voor 31 december 2022 komen in aanmerking. 


Er zijn wel heel wat voorwaarden. De afschrijvingsperiode moet minstens drie jaar bedragen. Het voertuig moet ofwel aangekocht worden, ofwel in financiële leasing worden genomen. Het zijn ook enkel Belgische zelfstandigen, vrije beroepen en kleine ondernemingen die in aanmerking komen. Het voertuig moet bovendien 100 procent beroepsmatig worden gebruikt. Privékilometers zijn dus niet toegestaan.

Voorts moet het lichte vrachtvoertuig “verband houden met de bestaande of geplande economische activiteit.” Een tuinaannemer zal probleemloos een pick-up kunnen verantwoorden, maar voor een uitbater van een kapsalon zal dat moeilijk worden. Tweedehandsvoertuigen zijn sowieso uitgesloten.

De brandstofsoort van het lichte bedrijfsvoertuig doet niet ter zake. Of je nu een diesel, benzine, hybride, aardgasaangedreven of elektrische bestelwagen kiest: het percentage blijft hetzelfde. Misschien een gemiste kans om kleine ondernemingen de mogelijkheid te geven om hun wagenpark te vergroenen, bijvoorbeeld door de investeringsaftrek voor elektrische LCV’s te verhogen tot 200 procent.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy