Vanaf 1 juli volgend jaar verandert de fiscaliteit van bedrijfswagens fundamenteel. Wie zijn bedrijfswagen echter voor die datum bestelt kan zo lang hij ermee rijdt nog van de huidige fiscaliteit genieten. Maar wat wordt precies verstaan onder “bestellen”? En wat wanneer na de eerste gebruiksperiode de aankoopoptie in geval van renting of leasing wordt gelicht? Blijft dan de tot dan bestaande fiscaliteit van kracht? Sectorfederatie Mobia vroeg en kreeg uitleg van de FOD Financiën.
De forfaitaire kilometervergoeding die werknemers kunnen betalen voor zuiver professionele verplaatsingen door werknemers met hun privévoertuig stijgt opnieuw, meldt Fleet.be. Vanaf juli 2020 bedraagt ze € 0,4170 per kilometer om beter overeen te stemmen met de werkelijke kosten die werknemers hebben als ze voor het werk met hun auto moeten rijden.

Vanaf 2025 wordt de normuitstoot van PHEV’s niet langer bepaald door de huidige, erg gunstige testmethodiek. De nieuwe regels beloven de cijfers te doen exploderen. Is het einde van de plug-inhybride nabij? En wat betekent deze evolutie voor de restwaarde van de huidige PHEV’s?
Onder het mom van de coronasteunmaatregelen staat de federale overheid toe dat ondernemers bepaalde aankopen voor 125 procent aftrekken in plaats van 100 procent. Ook lichte vrachtvoertuigen besteld voor 31 december 2022 komen in aanmerking. 
Wie wil overschakelen op het federale mobiliteitsbudget, kan ervoor kiezen zijn huidige bedrijfswagen in te ruilen voor een ecologischer exemplaar, al dan niet in combinatie met ‘zachte mobiliteit’. Maar welke auto’s mag je kiezen binnen dat mobiliteitsbudget? Niet zo veel, zo blijkt.

Toen we onlangs schreven over de aanpassingen aan het Voordeel van Alle Aard voor personenwagens in 2022 was het nieuwe minimumbedrag nog niet bekend. Dat werd intussen vastgelegd op € 1.400 bruto.

Elk jaar in december maakt de overheid de CO2-referentiewaarden bekend die gebruikt zullen worden voor de berekening van het Voordeel van Alle Aard in het volgende jaar. Voor 2022 gaan die sterk omlaag. En dat is geen goed nieuws voor wie met een firmawagen rijdt…

De aangekondigde hervorming zal de Belgische autofiscaliteit er niet minder complex op maken. Daarom brengt leasemaatschappij Athlon Belgium een nieuwe reeks van vier fiscaliteitsdossiers uit, om fleetmanagers door het uitdagende parcours dat zich tussen vandaag en 2031 uitstrekt te gidsen. De eerste uit de reeks is vanaf vandaag beschikbaar.
Terwijl Vlaams minister van financiën Matthias Diependaele in oktober vorig jaar aankondigde werk te maken van een aanpassing van de fiscaliteit van pick-up trucks, maar er tot vandaag nog geen vordering in dat dossier zit, zat men in Wallonië niet stil. In het Franstalige landsgedeelte wordt de fiscaliteit van bestelwagens én van oldtimers intussen namelijk wel aangepast in het kader van een nieuw fiscaal decreet.
Het federale parlement zal naar verwachting in de week van 15 november 2021 stemmen over het wetsvoorstel rond de hervorming van de bedrijfsautofiscaliteit. Insiders geloven dat 90 procent al ongeveer vastligt en dat het enkel nog over enkele amendementen zal gaan. Dit is wat we (ongeveer) mogen verwachten.
Pagina 1 van 3

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy