donderdag, 05 mei 2022

Bestelwagens: tot wel € 15.000 aan vervangingspremie in Brussel

Geschreven door  Dieter Quartier
Bestelwagens: tot wel € 15.000 aan vervangingspremie in Brussel © Groupe Renault
De LEZ in onze hoofdstad zorgt voor kopzorgen bij heel wat zelfstandigen en kleine ondernemers die met een Euro 4-dieselbestelwagen rijden. Om de aanschaf van een milieuvriendelijker exemplaar te faciliteren, krijgen ze een flinke tegemoetkoming. Dit zijn de voorwaarden.


Op 1 januari 2022 gingen de (virtuele) stadspoorten van Brussel dicht voor Euro 4-diesels, op straffe van een flinke boete. Vanaf 2025 zijn Euro 5-diesels niet meer welkom. De regels gelden niet alleen voor personenwagens, maar ook voor vrachtvoertuigen in de zogenaamde categorie N1 – dat wil zeggen: met een maximaal toegelaten massa van 3,5 ton. 

Om eigenaren van deze oudere bestelwagens een financieel duwtje in de rug te geven richting een nieuwe, milieuvriendelijke camionnette, voorziet het Brusselse Gewest interessante premies die kunnen oplopen tot wel 15.000 euro.

Elektrisch, benzine of aardgas

Natuurlijk zijn er heel wat voorwaarden waaraan je moet voldoen om de premie op te strijken. Om te beginnen met het nieuwe voertuig aangekocht of financieel geleaset worden en moet de eigenaar minstens één actieve vestiging hebben in Brussel. Grote bedrijven vallen sowieso uit de boot: de ondersteuning is bedoeld voor kmo’s en zelfstandigen. 

Verder moet de nieuwe bestelwagen bestemd zijn voor goederenvervoer en moet hij ofwel op elektriciteit rijden, ofwel – in het geval van de kleinere bestelwagens (klasse N1 II en III) – aangedreven worden door een benzine- of aardgasmotor, al dan niet met elektrische ondersteuning (hybride).

Hoeveel premie?

Ruil je je Euro 4-diesel in voor 31 december 2023, dan krijg je tot 30 procent van de aankoop- of leasekosten vergoed. Heb je een Euro 5-diesel, dan krijg je bij de overschakeling op elektrisch zelfs een tussenkomst van maximaal 40 procent tot 31 maart 2025. Er geldt een plafond van 10.000 euro voor middelgrote ondernemingen en 15.000 euro voor zelfstandigen en kleine bedrijven.

Ook benzine, hybride en aardgas komen in aanmerking als aandrijvingsvorm, maar dan bedraagt de premie maximaal 20 procent van de kosten. Ook hier is een plafond voorzien: 2.000 euro voor middelgrote ondernemingen, 3.000 euro voor de bescheidener bedrijven en de zelfstandigen.

Verplicht emissievrij 2026?

Personenwagens die zakelijk worden gebruikt en na 31 december 2025 worden besteld, moeten emissievrij zijn om nog van enige fiscale aftrekbaarheid te genieten.  

Lichte bedrijfsvoertuigen zijn echter geen betrokken partij. Ongeacht hun aandrijving blijven ze voor bedrijven 100 procent aftrekbaar na 2026. Voor zelfstandigen hangt het percentage af van de mate waarin het voertuig beroepsmatig wordt gebruikt.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy