Toolkit

© Patrick Theunissen

Renting, leasing, financiering, aankoop: een overzicht

30 augustus 2020
Door Stijn B en Dieter Q
Als zelfstandige of kmo kun je je bedrijfswagen(s) op diverse manieren bekostigen. De juiste formule kiezen is echter geen sinecure, want er spelen heel wat parameters mee. Een overzicht van de kenmerken en de voor- en nadelen.   


Het is niet makkelijk om door het bos de bomen te zien wanneer je als zelfstandige of kleine ondernemer op zoek bent naar de juiste oplossing voor de financiering van je wagen(s). Afhankelijk van de situatie is de ene formule interessanter dan de andere. Met andere woorden: er is geen one-size-fits-all

De keuze van de ideale aankoopvorm hangt nauw samen met de antwoorden op de volgende vragen:

  • Hoe sta ik er financieel voor? Is het in mijn geval interessant om ‘kosten te maken’, wens ik mijn cash geld uit te geven, of wil ik het beschikbaar houden voor andere investeringen?
  • Wat wil ik na de financieringsperiode met de auto doen? Hem inleveren, houden of doorverkopen?
  • Hoe ga ik om met de risico’s en het beheer van mijn auto? Wil ik er zelf mee bezig zijn of laat ik dat liever aan een externe partij over?
Als je met je eigen geld koopt, is je bankrekening meteen ook leeg

Aankoop met eigen middelen

Je betaalt de auto in dit geval met het geld dat op jouw rekening staat. Je schrijft hem in op je eigen naam als je zelfstandige bent en op de naam van je vennootschap als het om een bedrijf gaat. Vennootschappen moeten de auto ook in de balans opnemen. Je schrijft de auto zelf af (over het algemeen over een periode van vier of vijf jaar). Voor kleine bedrijven en zeker voor beginnende ondernemers is deze formule niet aangewezen omdat ze enerzijds voor een grote cash drain zorgt en anderzijds de kredietcapaciteit aantast. Je betaalt bovendien de btw op de aankoopprijs in één keer en moet wachten voor een (gedeeltelijke) recuperatie ervan. Het voordeel van een aankoop met eigen geld is natuurlijk dat je geen rente betaalt en dat je als eigenaar zelf beslist wat je met de auto doet. 

Door de lage rentestanden zijn financieringen vandaag erg goedkoop

Bankfinanciering

Wil je onmiddellijk eigenaar zijn van de auto, maar kan of wil je het hele bedrag niet in één keer uitgeven, dan kun je een financiering afsluiten. Hierbij wordt het aankoopbedrag door de bank aan jou geleend en verbind je je tot het in maandelijkse schijven terugbetalen ervan. Deze formule is boekhoudkundig identiek aan de aankoop met eigen middelen, doordat je ook hier als eigenaar het voertuig afschrijft en opneemt in je balans (vennootschappen). Ook hier gelden dus dezelfde nadelen (verhoging van de schuldgraad, voorfinanciering van de btw). Daarnaast betaal je in deze formule ook rente aan de bank. Die kost is gelukkig wel fiscaal aftrekbaar - voor zover de looptijd van de financiering minimaal 24 maanden bedraagt.

Financiële leasing wordt steeds minder gekozen voor auto’s

Financiële leasing

Een leasingmaatschappij koopt in jouw opdracht een auto aan en verhuurt deze aan jou als klant in ruil voor een maandelijks bedrag. Een fundamenteel kenmerk is dat er op het einde van het contract een aankoopoptie is, uitgedrukt in een percentage (maximaal 15%) van de aankoopprijs. Je moet in dit geval de geleasede auto opnemen in de balans en afschrijven. Licht je de aankoopoptie, dan word je juridisch eigenaar. Omdat de marktwaarde na vier of vijf jaar hoger ligt dan 15 procent, kun je bij doorverkoop winst genereren. Deze winst wordt vanzelfsprekend belast. Bijkomend kenmerk van deze formule is dat de btw op de aankoopprijs betaald wordt door de leasingmaatschappij en dat je als klant dus enkel btw betaalt op de maandelijkse huur.

Een formule die de voordelen van alle andere combineert

Financiële renting

Eigenlijk is dit een variant op de financiële leasing – met één belangrijk verschil. Doordat de aankoopoptie hier meer dan 15% van het aankoopbedrag moet bedragen, is de boekhoudkundige verwerking van deze financiering anders. Hier is het namelijk de leasingmaatschappij of bank die de auto in zijn balans opneemt en afschrijft. De maandelijkse huurbedragen zijn voor de klant (deels) aftrekbare kosten die niet op de balans verschijnen. De kredietcapaciteit wordt dus niet aangetast en de schuldgraad verhoogt niet. Tegelijk profiteer je van alle voordelen van de klassieke financiële leasing. Je kunt dit zuiver financiële product eventueel aanvullen met een onderhoudscontract, zodat je op beide oren kunt slapen en er geen gedoe is met bijkomende facturen.

Voor gemak en gemoedsrust is dit de ideale oplossing

Verhuring op lange termijn

Eigenlijk is deze formule, ook “operationele leasing” genoemd, geen financieringsformule. Het gaat hier om een huurcontract waarbij je als klant van de leasingmaatschappij in ruil voor een vast maandelijks huurbedrag een (door jou gekozen en samengestelde) auto ter beschikking krijgt, gedurende een vooraf afgesproken gebruiksperiode, inclusief alle diensten en kosten voor een bepaald aantal kilometer per jaar. Het grote voordeel van deze formule is de ‘risico-afwenteling’. De leasingmaatschappij is als eigenaar de partij die de risico’s draagt en de auto ook inschrijft. Als er meer kosten zijn dan voorzien, is dat niet jouw probleem. De mogelijkheid om op die manier als ondernemer je autokosten vooraf volledig te kunnen inschatten is voor ondernemingen met heel wat auto’s of voor wie vrij veel rijdt, een echte troef.

In een notendop




Aankoop met eigen middelen

Bankfinanciering

Financiële leasing

Financiële renting

Verhuring op lange termijn

Conclusie

Enkel voor wie voldoende financiële middelen heeft en absoluut eigenaar wil zijn

Je cash geld blijft beschikbaar, en met de huidige lage rentes is deze formule betaalbaar. Kan interessant zijn voor wie volledig eigenaar wil zijn maar zijn middelen niet in één keer aan één aankoop wil uitgeven.

Je cash geld blijft beschikbaar, maar deze formule verplicht de opname van de auto in de balans. Winst op verkoop wordt belast.

Aan te raden omwille van het buiten de balans blijven van de auto en de flexibiliteit van de formule (looptijd, voorschot, aankoopoptie). Ideaal ook om “kosten te maken” buiten de balans.

Ideaal voor wie erg veel rijdt of meerdere auto’s in de vloot heeft, kosten zijn volledig onder controle, geen zorgen over het beheer.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.