Nieuws

© MediaInMotion

Stellantis zegt alle Europese dealercontracten op

22 mei 2021
Door Stijn Blanckaert
Opmerkelijke zet van Stellantis deze week: de constructeur die onlangs ontstond uit de fusie tussen PSA (Peugeot, Citroën, DS, Opel) en FCA (Fiat, Chrysler, Jeep, Alfa Romeo…) zegde onverwacht alle contracten met zijn Europese dealers op. In België gaat het om zo’n 80 concessiehouders met een veelvoud aan vestigingen. 


IMG 0060De opzeg, die twee jaar loopt, gaat op 1 juni in, wat betekent dat tegen juni 2023 een nieuw contract zal moeten afgesloten worden door al wie vandaag Stellantis-verdeler is als ze dat ook na die datum willen blijven. Dat contract zal vanzelfsprekend andere voorwaarden en vereisten bevatten en zal het voor de kleinere verdelers ongetwijfeld erg moeilijk maken om nog te kunnen verdergaan als Stellantis-concessiehouder.
IMG 0062Efficiëntie-oefening

De beslissing kadert in de herstructurering van de groep en de efficiëntie-oefening die met de fusie gepaard gaat. Vandaag heeft Stellantis in bepaalde regio’s meerdere concessiehouders (ex-PSA verdelers en ex-FCA verdelers in dezelfde regio) waardoor er dus te veel verkooppunten zijn die de verschillende merken van de groep aanbieden.
Schermafbeelding 2021 05 22 om 10.10.50Met de opzeg wil Stellantis ook klaar zijn voor de nieuwe Europese Block Exemption-regelgeving die het dealerlandschap tegen 2023 zal gaan hertekenen én wil het inspelen op de trend naar elektrificatie en online-verkoop die de nood aan een uitgebreid dealernetwerk zoals het vandaag bestaat kleiner maakt.
IMG 0067Online en elektrisch

Naarmate meer online gekocht zal worden zal wat vandaag een concessiehouder is die verkoopt, levert én onderhoudt, mogelijk eerder omgevormd worden tot een afleveringshub en servicepunt. Die zal op een andere basis vergoed worden en ook zijn personeelsbestand zal veranderen, aangezien onlineverkoop ook minder showroomverkopers vereist en die laatsten vandaag hoe dan ook al minder bezoek krijgen van klanten, omdat die zich meer en meer online informeren vooraleer voor een definitieve prijsofferte de dealer te bezoeken.
IMG 0064Ook de stijgende elektrificatie van het wagenpark, met steeds meer elektrische auto’s die minder slijtageonderdelen hebben dan auto’s met verbrandingsmotoren en dus ook minder onderhoud vereisen, zal gevolgen hebben voor de dealerbedrijven, die minder personeel nodig zullen hebben voor die werkzaamheden en een aanzienlijk deel van hum omzet en winstmarge op die manier zien verdwijnen. Alleen een stijging van de volumes kan nog voor de nodige rentabiliteit zorgen in de toekomst. 
IMG 0066Multimerk-verkooppunten

De bedoeling van Stellantis zou zijn om te werken met een distributiemodel dat gebaseerd is op multimerk-verkooppunten in plaats van de huidige aan één merk of enkele merken gebonden dealers. Het lijkt er dan ook op dat het aantal verkooppunten zal dalen, maar dat de overgebleven verkooppunten groter zullen zijn en het hele Stellantis-gamma (met niet minder dan 14 merken in totaal) zouden kunnen gaan verdelen. Dat is een haalbare kaart voor de grote dealergroepen van vandaag, zoals Van Mossel, dat zelf een hele reeks Stellantis-merken verdeelt, maar dreigt het einde te worden van de kleinere (vaak familiale) garagebedrijven die voor hun zakencijfer afhangen van de verkoop en de naverkoop van één merk.

1Tavares"Elk van de Stellantis-merken (zo ook Alfa Romeo, waarvan de toekomst onzeker was bij de fusie tussen beide groepen) krijgt van CEO Carlos Tavares tien jaar om een businessplan uit te werken en de leefbaarheid aan te tonen."

 

Wie Stellantis-verdeler blijft en hoe dat zal gebeuren zal in de komende maanden duidelijk worden. Dat een groot deel van de huidige Fiat-, Peugeot-, Opel- en Citroën-verkooppunten zal verdwijnen of opgaan in een grotere structuur lijdt geen twijfel. De nieuwe herstructurering volgt op een rationalisatieoefening die in de voorbije jaren reeds zorgde voor een halvering van het aantal Citroën- en Peugeotverdelers, terwijl ook bij Opel twintig dealers verdwenen.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.