Leasing & financiering

© Daimler AG

Vier voordelen van leasing voor kmo’s

13 februari 2021
Door Dieter Quartier

Grote ondernemingen kiezen al decennialang voor operationele leasing ofte verhuur op lange termijn. Zij weten dat een wagenpark beheren veel tijd en geld kost en beter wordt overgelaten aan de specialisten ter zake. Maar is dit soort full-service leasing ook interessant voor kleinere ondernemingen? De meeste ondernemers zijn geen fleet- of leasingspecialisten. Toch houden ze liever de touwtjes strak in handen wat hun voertuigen betreft. Ze zijn er immers van overtuigd dat operationele leasing duur is omdat de leasebedrijven overal marge op nemen – zij moeten natuurlijk ook hun boterham verdienen.

Toch is dat een beetje te kort door de bocht. Er zijn ook heel wat elementen aan full-serivce leasing die maken dat je tijd en geld spaart. Als je zelf overeenkomsten moet onderhandelen met de dealer(s) en offertes moet opvragen en vergelijken, dan moet je daar redelijk wat manuren in investeren. Daarnaast is er ook het operationele beheer van de auto’s. Telkens als ze op onderhoud gaan, hersteld moeten worden of een nieuwe ruit of banden moeten krijgen, moet daar goedkeuring voor worden gegeven. Vergeet ook niet dat er heel wat komt kijken bij de administratie van verkeersboetes. Op het einde van de rit moet je de voertuigen ook zelf verkopen. 

Daarnaast ben je misschien ook verantwoordelijk voor de interne rapportage en loonadministratie. En ben je eigenlijk wel mee met de recentste fiscale regels, zodat je steeds de meest optimale keuze maakt en kosten vermijdt?

Vier voordelen van verhuur op lange termijn

Verhuur op lange termijn, full service leasing of operationele leasing: het zijn drie termen die hetzelfde aanduiden en vier grote voordelen bieden.
  1. Tijdswinst
Doordat de leasingmaatschappij het beheer en de administratie op zich neemt, van bestelling over inschrijving en aflevering tot goedkeuring en betaling van onderhoudsbeurten, herstellingen en bandenwissels, bespaar je jezelf heel wat moeite en tijd. Tijd die je kunt investeren in de corebusiness van jouw zaak.
  1. Betere deals
Omdat leasingmaatschappijen auto’s in veel grotere getalen aankoopt dan jij dat ooit zou doen, krijgen ze grotere kortingen. Ook op het onderhoud, de banden en de koetswerkherstellingen krijgen ze betere deals dan een individueel bedrijf en dat vertaalt zich in lagere kosten voor de eindklant.
  1. Afdekking van de risico’s
Een onderneming met een handvol auto’s kan de risico’s veel minder spreiden dan een leasingmaatschappij met duizenden voertuigen. Leasen is met andere woorden een soort van verzekering afsluiten tegen technisch onheil. Ook het economische risico ligt bij de verhuurder. Op het einde van het contract moet jij je niets aantrekken van de herverkoopwaarde. 
  1. Steeds de meest interessante voertuigen
Als kmo ligt het niet voor de hand om steeds up to date te blijven inzake nieuwe modellen, fiscaliteit en wetgeving. Door je auto’s uit te besteden, kun je rekenen op de knowhow van het leasebedrijf om steeds de meest gunstige voertuigen te kiezen. Door te leasen vernieuw je je park ook automatisch om de vier à vijf jaar. Dat is goed voor je imago en voor de werknemerstevredenheid.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.