Leasing & financiering

© Athlon

Plug-inhybrides zijn interessant, maar niet voor iedereen

13 januari 2021
Door Dieter Quartier
De opmars van stekkerhybrides zet zich voort, zeker nu deze financieel steeds toegankelijker worden en fiscaal sterk uit de hoek komen. Toch zijn ze niet onomstreden. Leasemaatschappij Athlon Belgium analyseert daarom in een whitepaper met welke elementen rekening gehouden moet worden om het ecologische en economische plaatje te doen kloppen.

Zowel voor de milieuwinst als voor het positieve effect op de TCO (total cost of ownership) zijn er meerdere voorwaarden, schrijft Athlon Belgium. De leasingmaatschappij zet ze op een rijtje in een gloednieuwe whitepaper. Een van de elementen is het bestuurdersprofiel. Of de balans gunstig is voor de PHEV, hangt voor een groot stuk af van de mate waarin iemand elektrisch kan rijden en van het aandeel snelwegkilometers. Iemand die op en af kan pendelen naar zijn werk op elektriciteit en slechts 30% op brandstof rijdt, is door de bank genomen de perfecte kandidaat. Of stekkerhybrides altijd een interessante TCO kunnen voorleggen, hangt bovendien af van de laaddiscipline. Anticiperen en tijdig opladen is een absolute voorwaarde om de kosten onder controle te houden.

Anders gezegd: plug-inhybrides kunnen een interessante business case zijn, maar ze zijn zeker niet voor iedereen de beste oplosing.

“Door de fiscale gunstmaatregelen werpen PHEV’s zich op als aantrekkelijke bedrijfsauto’s. Maar voor een lagere TCO spelen veel elementen mee, zoals ook de laadkosten en de aankoopwaarde van de wagen. Een grondige vooranalyse met een bestuurderprofilering en een TCO-analyse van de huidige vloot is daarom absoluut noodzakelijk. Bovendien is het zaak om de carpolicy aan te passen om maximaal elektrisch rijden te faciliteren en te stimuleren. Athlon heeft de kennis in huis om hiermee te helpen”, zegt Philippe Fouyn, Strategic Consulting Manager bij Athlon Belgium.

Steeds toegankelijker en een opstap naar volledig elektrisch

Het aanbod aan hybrides met een oplaadbare batterij breidt gestaag uit. Waar tot voor kort PHEV’s het voorrecht waren van mensen met een stevig budget, zijn deze nu met de komst van nieuwe modellen toegankelijk voor een veel breder publiek. Je vindt ze tegenwoordig in het gamma van praktisch alle constructeurs, die ze bovendien niet enkel aanbieden in hun duurdere modellen. Athlon Belgium vergelijkt in de whitepaper een aantal recente modellen.

“Tegen 2026 moeten alle nieuwe bedrijfswagens emissievrij zijn. Athlon is daar volop mee bezig, maar zo’n transitie vraagt tijd en ook een mental shift, bij bedrijven en bij bestuurders. Plug-inhybrides, als opstap naar volledig elektrisch rijden, zullen in die transitie zeker een belangrijke rol spelen”, aldus Michiel Alferink, algemeen directeur van Athlon Belgium.

Deel op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.