Full service leasing, operationele leasing, huur op lange termijn: het zijn drie termen die hetzelfde aanduiden, namelijk een meerjarig huurcontract voor een voertuig voor een welbepaald aantal kilometers. Omdat deze formule volledige ontzorging en risicodekking biedt, is ze vooral in trek bij grotere bedrijven, maar is hij ook het overwegen waard voor kleine ondernemers?
Om op die vraag te kunnen antwoorden is het nuttig om stil te staan bij de specifieke kenmerken van een full service leasing, zoals die wordt aangeboden door de grote leasingmaatschappijen (Alphabet, Arval, Athlon, ALD, LeasePlan, KBC Autolease, Westlease, Vancia Rent…) en de automerken of -importeurs (BMW Financial Services, D’Ieteren Lease, Mercedes-Benz Financial Services, etc.).
- Het betreft een langetermijnhuurcontract voor een bepaalde periode (tussen 12 en 60 maanden) en een vooraf geschatte hoeveelheid kilometers (meestal beperkt tot 180.000 km).
- De leasemaatschappij koopt de auto die de klant wenst en verhuurt hem aan de klant voor een vast maandbedrag.
- Meestal zijn alle kosten inbegrepen en dus alle risico’s gedekt: waardeverlies, banden, onderhoud en herstellingen, verzekeringen, taksen, vervangwagen,…
- De brandstof wordt apart verrekend omdat dit een variabele post is.
- De maandelijkse leasefacturen worden boekhoudkundig verwerkt als onkosten. De auto wordt dus niet op de balans van de klant geactiveerd. Evenmin wordt de klant de eigenaar van de auto op het einde van het contract.
Door deze kenmerken biedt operationele leasing heel wat financiële voordelen.
- Je kunt je budget veel beter beheersen omdat het maandbedrag “all inclusive” en steeds hetzelfde is.
- Je beperkt je operationele risico’s. Onderhoud en reparaties zijn inbegrepen. Ook banden kunnen naar keuze worden opgenomen in het leasecontract.
- De leasemaatschappij draagt het restwaarderisico. Als de markt verandert gedurende de leasetermijn, bijvoorbeeld onder invloed van een gewijzigde fiscaliteit, dan hoef je je daar als klant geen zorgen om te maken.
- Je betaalt enkel btw op de afschrijving (= investeringsbedrag min de restwaarde), niet op het hele aankoopbedrag.
- Je blokkeert geen kapitaal van je vennootschap en je moet het voertuig niet prefinancieren.
- De leasingmaatschappij krijgt veel grotere kortingen op de auto (maar ook het onderhoud en de banden) dan de kleine onderneming, wat de afschrijving verlaagt.
Daarbovenop geniet je als leasingrijder van een complete administratieve ontzorging. Je krijgt maandelijks één factuur, that’s it.
Zijn er dan geen nadelen verbonden aan een full service leasing? Toch wel.
- Wil je voortijdig je contract stopzetten, bijvoorbeeld omdat je de auto niet meer nodig hebt of een andere wil, dan betaal je een forse verbrekingsvergoeding. Hoe vroeger je het contract stopzet, hoe hoger de vergoeding, die al snel in de duizenden euro’s loopt.
- Als je werkelijke kilometers fors afwijken van de gebudgetteerde, dan heeft de verhuurder het recht om je contract aan te passen – lees: je te laten bijbetalen.
- Ook volgt een schadeafrekening op het einde van de rit. Beschadigingen die niet voortvloeien uit een normaal gebruik (diepe en/of veelvuldige krassen, deuken) worden aangerekend.
- Je betaalt btw op de wegenbelasting en BIV.
- Als je een (krachtige) plug-inhybride wenst, dan is een operationele leasing minder interessant omdat leasewagens nog steeds het oude BIV-systeem volgen, dat gebaseerd is op vermogen en cilinderinhoud in plaats van CO2-uitstoot. Het verschil kan oplopen tot wel € 4.957 (bijvoorbeeld op de BMW 545e en X5 45e, Range Rover Evoque P300e, Volvo XC60 T6 en T8).
Conclusie Kiezen voor een full service leasing doe je vooral omdat je ontzorgd wil worden en geen risico’s wil dragen. Je betaalt enkel voor het gebruik van de auto. Wijkt dat gebruik af van wat je initieel inschatte of wil je je contract stopzetten, dan volgt een afrekening die fors kan uitvallen. Tot slot hebben plug-inhybrides vaak een groot BIV-nadeel als ze geleased worden.
Is leasing interessant in uw geval? Vraag het aan een expert.