2021 is opnieuw een jaar vol wijzigingen op het vlak van de autofiscaliteit, met name door de introductie van de WLTP als berekeningsbasis. Dat heeft gevolgen voor alle fiscale aspecten die gebaseerd zijn op de CO
2-uitstoot van de auto, zoals de BIV en verkeersbelasting in Vlaanderen, maar ook de fiscale aftrekbaarheid. Voor zelfstandige bedrijfsleiders en werknemers komen daar nog het voordeel van alle aard bij, voor werkgevers de solidariteitsbijdrage.
De keuze voor diesel, benzine, mild hybride, full hybride, plug-inhybride, CNG of 100% elektrisch kan verstrekkende fiscale gevolgen hebben. Om vandaag beslissingen te nemen over voertuigen die je 3 à 5 jaar gebruikt, moet je een volledige financiële en fiscale analyse van de situatie maken en een goede kijk hebben op de ontwikkelingen die eraan zitten te komen.
Alles wat je moet weten op een rijtje Daarom heeft Athlon een praktisch overzicht gemaakt van alle fiscale aspecten en wijzigingen die belangrijk zijn voor zelfstandigen en bedrijven anno 2021:
- BIV en verkeersbelasting
- Fiscale aftrekbaarheid
- Voordeel van alle aard
- CO2-bijdrage
- Plug-inhybrides: de impact van WLTP op het statuut fake of echt
- Elektrisch rijden
- TCO: hoe bereken je de totale kostprijs
Ook de specifieke fiscale situatie voor eenmanszaken komt aan bod.
Deze gids getiteld “Autofiscaliteit 2021: Alle wijzigingen in een handig overzicht” kun je gratis downloaden door hier te klikken.
Advertorial Athlon