Bestelwagens

© PSA

En daar is Peugeot met de e-Expert

14 mei 2020
Door Dieter Quartier
Opel mocht de spits afbijten met de Vivaro-e, eerder deze week was het Citroën dat het doek van zijn E-Jumpy haalde en nu is het de buurt aan Peugeot om de e-Expert voor te stellen. De drie middelgrote bestelwagens zijn technisch identiek en bieden dezelfde koetswerk- en batterijmogelijkheden. Kiezen zal dus een kwestie van prijs en merk- of dealervoorkeur zijn.
"Het segment van de middelgrote bedrijfswagens is in Europa goed voor 750.000 verkopen per jaar. Volgens Peugeot rijdt 80% van de gebruikers niet meer dan 200 km per dag. De vijver met potentiële klanten is dus vrij groot, al zal niet iedereen meteen te overtuigen zijn van de haalbaarheid van een elektrische aandrijving in de praktijk. Voor last-mile toepassingen is hij vanzelfsprekend uitermate geknipt."

6bgy5dbbdekk

De Peugeot e-Expert is multi-inzetbaar, aldus zijn maker. Dankzij de slimme constructie en plaatsing van aandrijflijncomponenten is hij geschikt voor servicemonteurs, bezorgers en bloemisten, maar ook voor gebruik door medische diensten of gemeentes. Tal van conversies zijn mogelijk, inclusief een koel- of vriesunit. 

x9cym8ob6u9t

Aangepast interieur

In het interieur is het instrumentarium met kleurenscherm aangepast op de elektrische aandrijflijn met specifieke meters. Het centrale touchscreen met TomTom Traffic 3D Navigation (aanwezigheid afhankelijk van de uitvoering) is voorzien van een modelspecifieke weergave en toont nu ook oplaadpunten en de actuele actieradius op basis van de batterijstatus.

De middenconsole is opnieuw vormgegeven en biedt nu plaats aan de e-Toggle transmissiehendel. Deze is perfect in het dashboard geïntegreerd en dankzij de ergonomische vormgeving kan eenvoudig worden geschakeld tussen Park, Reverse, Neutral, Drive en Brake. Er is eveneens een schakelaar voor de drie rijmodi. 

“Eco” (60 kW, 190 Nm) zorgt voor een zo groot mogelijke actieradius, “Normal” (80 kW, 210 Nm) voor optimaal dagelijks gebruiksgemak en “Power” (100 kW, 260 Nm) is bedoeld voor geoptimaliseerde prestaties voor wanneer er een zware lading moet worden vervoerd. 

cw3ywwrbzcaq

Tot 330 km

De nieuwe Peugeot e-Expert is als eerste elektrische Peugeot leverbaar met twee soorten batterijpakketten, afgestemd op de behoeften van de gebruiker. De capaciteit van de pakketten bedraagt 50 kWh en 75 kWh. 

De versies (Compact, Standard en Long) zijn leverbaar met 50 kWh batterij en hebben een actieradius tot 230 km (WLTP). De versies Standard en Long zijn leverbaar met de 75 kWh-batterij, goed voor een range tot wel 330 km (WLTP)

Het temperatuurmanagement van de batterij is verbonden met het verwarmingscircuit van het interieur. Zo blijft de temperatuur van de batterij beter op het optimale niveau, waardoor opladen sneller gaat, de actieradius wordt geoptimaliseerd en de batterij langer meegaat

De nieuwe Peugeot e-Expert is vanaf de tweede helft van 2020 leverbaar in Europa. De productie vindt plaats in Frankrijk, vlakbij Valenciennes.

Deel op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.