Alternatieve mobiliteit

© Lynk & Co

Veilig je bedrijfswagens delen doe je zo

12 april 2021
Door Dieter Quartier

Bedrijven kunnen hun voertuigen in alle veiligheid onderling met elkaar delen en zo geld besparen dankzij de innovatieve oplossingen die autoconstructeurs samen met technologiebedrijven ontwikkeld hebben. Je mobiele activa kunnen op afstand of via een smartphone-app worden gereserveerd, ontgrendeld en zelfs ontsmet.

Auto’s staan veel meer stil dan ze rijden. Om kosten te drukken – of zelfs geld te verdienen – kun je als zelfstandige of kmo je auto(‘s) tegen betaling ter beschikking stellen van andere ondernemingen, dankzij de ingebouwde connectiviteit en/of aftermarketoplossingen die delen veilig en gemakkelijk maken. Van enkele minuten tot dagen of weken: de uitlener bepaalt de voorwaarden.

Zo ontstaat er een aanbod van auto’s die bedrijven onderling met elkaar kunnen delen, zonder tussenkomst van een derde partij – zoals een deelautovloot (zoals Poppy), een leasemaatschappij of een verhuurbedrijf. De markt is nog pril, maar er zit muziek in. Dit zijn valst drie aanbieders van voertuigen en/of systemen die het delen vergemakkelijken.

Lynk&Co: Airbnb voor je auto.

Het zustermerk van Volvo is het verst gevorderd in de deeltechnologie, die ingebed zit in zijn voertuigen. Het kan daardoor optreden als een ‘Airbnb’-platform dat leners en uitleners bij elkaar brengt. De eerste categorie maakt gebruik van de Lynk&Co’s die door de tweede categorie worden geleased. Leners melden zich aan voor een gratis lidmaatschap en betalen enkel voor het gebruik van de auto. De uitleners leasen hun Lynk&Co op jaarbasis en kunnen zelf bepalen hoeveel geld ze vragen aan de leners voor het gebruik van hun auto. Op die manier verdienen ze een deel van hun leasekosten terug. Met het Lynk&Co deelplatform is het simpel, aldus het merk.

De uitleners bepalen ook op welke tijdstippen hun auto’s vrij zijn en waar ze moeten worden opgehaald en afgezet. Bovendien kunnen ze de toegang tot de auto direct vanuit de Lynk&Co app delen met een digitale sleutel.  Maak je je zorgen over de manier waarop je auto wordt behandeld door een lener? Het deelplatform heeft een sterrenclassificatiesysteem, zodat je zelf kunt bepalen of je de lener vertrouwt of niet.

Ford Pass: Open, Sesamach-E.

De Ford Mustang Mach-E is niet alleen een interessant pakket vanuit esthetisch, prestatie- en TCO-oogpunt, maar maakt de toegang tot het voertuig ook een stuk eenvoudiger dankzij de ingebouwde Ford Pass-connectiviteit, die onder meer Phone As A Key (PaaK)-technologie omvat. Via Bluetooth detecteert het voertuig de smartphone van de klant bij het naderen, waardoor de deuren worden ontgrendeld en de bestuurder kan gaan rijden zonder zijn telefoon uit zijn zak te halen.

Een back-upcode kan worden ingevoerd op een toetsenbord op de B-stijl om het voertuig te ontgrendelen, en een aparte code op het centrale touchscreen om het voertuig te starten en te rijden, voor het geval de batterij van de telefoon leeg raakt. Met de ‘valet mode’ kun je iemand tijdelijk toegang geven met een code. Dat maakt deze auto interessant als poolauto, maar ook als voertuig dat gedeeld kan worden tussen diverse bedrijven, waarbij er leners en uitleners zijn. 

Ford koppelt er wel geen deelplatform aan, in tegenstelling tot Lynk&Co. Je moet dus alsnog een beroep doen op een derde partij voor het beheer en de verrekening van de deelsessies.

Octo Pure Place: adem diep in

Het dragen van een masker en frequente handdesinfectie verkleinen het risico op besmetting met het coronavirus. Toch is er een oplossing die een hoger niveau van bescherming en veiligheid biedt - en tegelijkertijd de bezettingsgraad van een gedeelde auto kan maximaliseren. 

Octo Pure Place bestaat uit een zuiveringstoestelletje, een telematica-apparaat (Octo SmartDiag) en een app. De oplossing is niet-invasief en veilig voor zowel mensen als het interieur van voertuigen, en maakt een eenvoudige en effectieve ontsmetting van voertuigen mogelijk, zowel tijdens een rit (intermitterend) als aan het einde van een rit (volledige ontsmettingscyclus). 

Vóór een rit informeert de app zowel de bestuurder als de passagier over het niveau van ontsmetting van hun voertuig. Octo PurePlace maakt gebruik van fotokatalytische oxidatietechnologie, ontwikkeld door NASA, om virussen, bacteriën, schimmels enzovoort te verwijderen uit zowel de lucht als oppervlakken. De apps voor beide oplossingen zijn compatibel met Android- en iOS-smartphones. 

Octo biedt daarnaast ook Smart Keyless aan. In vijftien minuten tijd wordt er een toestelletje op de diagnosepoort van de auto geïnstalleerd waarmee de autosleutel overbodig wordt. De gebruiker krijgt een digitale sleutel toegestuurd in de Octo app, waarmee hij de auto kan openen en starten – voor een afgebakende tijdsduur. Het is de bouwsteen van een integraal voertuigmanagementsysteem dat delen erg eenvoudig en veilig maakt en compatibel is met de meeste recente auto’s.

Schermafbeelding 2021 04 12 om 12.30.45

Deel op

Lees meer over

Dieter Quartier

Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.