woensdag, 21 september 2022

Mobia: Bereidheid om elektrische auto te kopen daalt

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Mobia: Bereidheid om elektrische auto te kopen daalt © MOBIA
Mobiliteitskoepel Mobia (waaronder Febiac, Renta en Traxio vallen) organiseerde gisteren de mobility stakeholder day waar het een studie voorstelde waaruit blijkt dat de Belg minder geneigd is om een elektrische auto te kopen dan vorig jaar.Uit de studie, die door Profacts werd uitgevoerd bij een representatief panel van 1.000 respondenten, bleek dat Belgen die nog geen elektrische auto hebben in 2022 minder geneigd zijn om er één aan te schaffen dan vorig jaar. Het aantal positieve aankoopintenties daalde volgens de studie van 51% naar 40%, en tegelijk steeg het aantal personen dat niet overweegt om een elektrische auto te kopen op één jaar tijd van 49% naar 60%.

Walen minst positief ten opzichte van EV’s

De Brusselaars blijken met 61% die “eerder positief” antwoordden, het meest welwillend te zijn voor de aankoop van een elektrische auto binnen de twee jaar. De Vlamingen zijn met 42% minder enthousiast en de Walen zien het minst in een EV, met 36% die “eerder positief” antwoordden.

Mobia waarschuwt dat deze vaststellingen negatieve gevolgen kunnen hebben voor het overheidsobjectief om over te schakelen naar koolstofneutrale automobiliteit. Volgens de organisatie zal een en ander een verdere veroudering van het Belgische wagenpark met zich meebrengen en dreigt een deel van de bevolking uitgesloten te worden van individuele mobiliteit wanneer er geen ingrepen komen op het vlak van ondersteunende maatregelen, timing, infrastructuur en bijzondere aandacht voor de auto’s met een verbrandingsmotor die vandaag al rondrijden.

Schermafbeelding 2022 09 21 om 16.59.58

Ecologische overtuiging daalt

Wie effectief wil kiezen voor een elektrische auto doet dat volgens de studie minder dan in 2021 uit ecologische overtuiging (39% vs 55% vorig jaar), en heel wat respondenten beschouwen het aankopen van een EV als een gedwongen maatregel door de overheid (28%) of zien een EV als een manier om minder te moeten uitgeven aan brandstof (22%) of taksen (9%).

Bij wie een elektrische auto niet ziet zitten speelt ook de aankoopprijs een belangrijke rol voor die terughoudendheid (47%), naast het gebrek aan publiek toegankelijke laadplaatsen (27%) en de steeds terugkerende angst voor een ontoereikend rijbereik (26%).

Wat zijn de redenen waarom men juist wel of juist niet bereid is over te gaan tot aanschaf van een EV?

Schermafbeelding 2022 09 21 om 16.54.12

Vraag naar ondersteunende maatregelen en technologieneutraliteit

Mobia betreurt het feit dat de overheid duidelijk in de richting van één enkele technologie, namelijk batterij-elektrisch rijden, denkt. Volgens de koepelorganisatie zou technologieneutraliteit de basis moeten zijn, waarbij de optie van synthetische of biobrandstoffen en andere alternatieve technologieën evenzeer mogelijk zouden moeten zijn om tot het gewenste resultaat van koolstofneutraliteit te komen.

Er dient werk gemaakt te worden van ondersteunende maatregelen, zodat niemand van individuele mobiliteit wordt uitgesloten, en ook een herziening van de vooropgestelde timing om die transitie naar koolstofneutraal rijden mogelijk te maken is wenselijk.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy