maandag, 14 maart 2022

Ford gaat in Keulen 2 elektrische cross-overs bouwen

Geschreven door  Dieter Quartier
Ford gaat in Keulen 2 elektrische cross-overs bouwen © Ford
Van de Fiesta of de Focus hoeven we geen opvolgers te verwachten, laat staan elektrische. Wat Ford vandaag wél aankondigde, is dat de Mustang Mach-E de komende twee jaar het gezelschap krijgt van drie bijkomende elektrische cross-overs. Twee daarvan worden in Keulen gebouwd op basis van Volkswagens MEB-platform.


De toekomst ziet er bij Ford weer wat rooskleuriger uit dan enkele jaren geleden. De strategische beslissingen die werden genomen in Detroit, blijken stilaan hun vruchten af te werpen. Dat geldt dan vooral in thuisland Amerika, waar het merk steviger in zijn schoenen staat dan ooit tevoren. In Europa doet vooral de bestelwagentak het goed.

Bij de personenwagens liep Ford de voorbije jaren een beetje achter de feiten aan, te wijten aan een deels verouderd gamma en een gebrek aan elektrische en plug-inhybride modellen. Met de komst van de Kuga PHEV en de Mustang Mach-E is het tij gekeerd, maar er moet nog heel wat water door de Rijn stromen voordat Ford of Europe weer alle schaapjes op het droge heeft.

2 miljard voor Keulen

Over de Rijn en schaapjes gesproken: Ford zal liefst 2 miljard dollar investeren in de site van Keulen om er zijn Europese EV-productiecentrum van te maken. Of toch wat de personenwagens betreft: de elektrische bestelwagens zullen in Roemenië (Transit Courier en Tourneo Courier) en in Turkije (E-Transit) worden gebouwd door productiepartner Otosan. Deze partij krijgt de volledige controle over Ford’s bestelwagenproductie in Europa en zal ook voor Volkswagen bepaalde LCV’s gaan bouwen. Schaalvoordelen, weet u wel.

In ruil daarvoor krijgt Ford toegang tot VW’s modulaire elektrische platform (MEB), dat vandaag al in gebruik is bij de VW ID3, ID4, ID5, Audi Q4 e-tron en Skoda Enyaq iV. Op basis daarvan sleutelt men momenteel in Keulen aan twee cross-overs, waarvan de kleinste volgend jaar al op de markt komt en een concurrent voor de VW ID.4 wordt. De grote cross-over zou sportiever van aard zijn, maar hoe hij zich tot de Mustang Mach-E verhoudt, dat wil Ford vandaag nog niet kwijt.

Geen “Ford ID3”, wel een “E-Puma”

In de plannen van Ford is geen sprake van een elektrische Focus op basis van de VW ID3. Daar zien ze blijkbaar geen brood in. De concurrentie in dit segment belooft in elk geval hevig te woeden, nu nieuwkomers als de Renault Megane E-Tech zich in de strijd komen mengen.

Wel mogen we een elektrische versie van de Puma verwachten, die eveneens in Roemenië van de band zal rollen. Hier lees je er alles over.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy