
Na de democratische elektrische cross-over ZS, de interessante plug-inhybride EHS en de verfrissende, haast premium elektrische SUV Marvel R is het nu de beurt aan de 5 om zijn kans te wagen op de Europese markt. Daar is volgens SAIC, de eigenaar van MG Motor, vraag naar 100 procent elektrische breaks in het C-segment.
Als dat klopt, is het vreemd dat de andere merken niets in de pijpleiding hebben zitten. Opel en Peugeot lanceren volgend jaar de elektrische Astra respectievelijk 308, maar het is onduidelijk of ook hun breakvarianten zullen worden uitgerust met een zuiver elektrische aandrijving. Voorlopig lijkt de MG 5 dan ook de enige visser in deze vijver.
Twee batterijtypes
MG levert de 5 in twee uitrustingsniveaus en met twee batterijgroottes. De ‘standard range’ beschikt over een elektromotor van 130 kW (280 Nm) en een batterij van 50,3 kWh. Daarmee moet je volgens de WLTP 320 kilometer ver geraken. Accelereren tot 100 km/h doet deze variant in 8,3 seconden en de topsnelheid bedraagt 185 km/h.
De ‘long range’-versie heeft een batterij die 61,1 kWh aan stroom kan opslaan en aldus 400 kilometer kan afleggen. Het vermogen wordt hier teruggeschroefd tot 115 kW met het oog op een zuinigere werking. Dat is enigszins vreemd: bij de concurrentie is er geen verschil in vermogen of krijgt de versie met grote batterij zelfs meer kW mee.

Ruime elektrische break
Plug-inhybride breaks laten vaak een steek vallen wat hun koffervolume betreft, te wijten aan de batterij. We hielden dan ook ons hart vast voor de MG 5, die in vergelijking met de PHEV-breaks een nog veel grotere accu moet zien weg te moffelen. Dat is goed gelukt: de bagageruimte slikt een volume van 479 liter en wanneer je de achterbank (60/40) neerklapt, kan de kofferinhoud worden uitgebreid tot 1.367 liter.


Driefasig laden en snelladen
De geïntegreerde lader kan driefasige wisselstroom verwerken en daardoor bereikt hij een laadvermogen van 11 kW. Reken dus op een uurtje of vijf-zes om de batterij op te laden aan een wallbox of gewone laadpaal. Snelladen op gelijkstroom kan de MG 5 aan een snelle (openbare) laadunit tot een vermogen van 87 kW zodat je de batterij van 0 tot 80 procent kunt bijladen in 40 minuten.
De MG 5 biedt als een van de weinige EV’s ook V2L (vehicle to load)-technologie, waarbij de wagen 230 Volt kan leveren voor externe toepassingen. Je kunt 2,5 kW aftappen voor bijvoorbeeld outdoor- of kampeertoepassingen, je elektrische fiets of een step. De workaholics onder ons kunnen ook hun laptop aansluiten, of wat dacht je.
Break voor de prijs van een stadsauto
Net als de andere producten binnen het MG-gamma, biedt deze MG 5 een onwaarschijnlijke prijs-kwaliteitsverhouding. Exacte prijzen zijn nog er nog niet maar de basisprijs zal vergelijkbaar zijn met die van een elektrisch aangedreven hatchback uit het B-segment. MG voorziet twee afwerkingsniveaus: Comfort en Luxury waarbij de laatste herkenbaar is aan de 17-duimsvelgen, het (kunst-)lederen interieur en de 360° camera.
Last but not least biedt MG een degelijke passieve veiligheid met onder meer zes airbags en een brede waaier aan rijhulpmiddelen. De MG 5 heeft een geïntegreerde radar voor de MG Pilot functie die niet enkel een adaptieve snelheidsregelaar mogelijk maakt, maar ook autonoom rijden op niveau 2. MG voorziet tevens een automatische noodremfunctie, een actieve rijstrookassistent en dodehoekwaarschuwing. Standaard.
MG voor fleet
MG heeft het voordeel als enige een aanbod te hebben in het segment van de compacte elektrische breaks. Nog een USP is dat het merk zijn auto’s daadwerkelijk kan leveren, het halfgeleidertekort ten spijt. Wie over enkele weken een bestelling plaatst, wanneer de orderboekjes opengaan, kan in april al de weg op met zijn 5.
Als laatste troef smijt MG nog een uitgebreide fabriekswaarborg van 7 jaar op tafel. Niet enkel op de aandrijflijn, maar op de hele auto. Dat moet bedrijven en leasingmaatschappijen geruststellen. Het kan de TCO enkel maar gunstig beïnvloeden.

In april hopen we de MG 5 aan een praktijktest te kunnen onderwerpen. Stay tuned.