donderdag, 06 januari 2022

EuroNCAP bekroont veiligste auto’s van 2021

Geschreven door  Stijn Blanckaert
EuroNCAP bekroont veiligste auto’s van 2021 © EuroNCAP
EuroNCAP test elk jaar weer de actieve en passieve veiligheid van tientallen auto’s. De organisatie maakte nu ook bekend welke in het voorbije kalenderjaar geteste auto per segment het best presteerde en dus het veiligst was. Een overzicht van de winnaars.


Het aantal sterren kan niet rechtstreeks vergeleken worden tussen de verschillende voertuigcategorieën. “Beste in zijn klasse” laat dus zien welke voertuigen beter presteerden dan hun concurrenten. Omdat de eisen voor de ster-notering elk jaar hoger liggen, wordt de “Beste in zijn klasse”-vergelijking door EuroNCAP alleen per kalenderjaar gemaakt, zodat alle voertuigen beoordeeld worden aan de hand van dezelfde normen.

66 procent haalt 5 sterren

In 2021 werden 33 nieuwe auto’s aan de zware crashtests onderworpen. 22 van hen kregen een vijfsterrenscore.

De “Beste in zijn klasse” wordt berekend op basis van de gewogen som van de scores op elk van de vier onderdelen van de beoordeling: volwassen inzittende, kind inzittende, voetganger en Safety Assist. Deze som wordt gebruikt als uitgangspunt voor de vergelijking van de voertuigen. De auto’s die zich kwalificeren voor “Beste in zijn klasse” worden alleen beoordeeld op basis van hun standaardveiligheidsuitrusting. Bijkomende beoordelingen gebaseerd op de optionele veiligheidsuitrusting zijn uitgesloten.

De winnaars

Hieronder vindt u de best presterende wagen in elke categorie, vastgesteld op basis van de gewogen som van de scores. Sommige categorieën zijn niet vertegenwoordigd, omdat Euro NCAP in die klasse in dat jaar te weinig auto's heeft getest.

Bij elk vermeld model vindt u ook een link naar onze test van die auto. Wie de geteste auto’s ook graag ziet crashen kan de video met de crashtests via deze link bekijken.
602008
  1. Veiligste Executive-auto: Mercedes EQS
Mercedes’ elektrische vlaggenschip blijkt het veiligst in de Executive-categorie. Hij verslaat daarmee de Polestar 2 die tweede wordt. 

Link naar de score en link naar onze test.
602010
  1. Veiligste Small Off-Road auto: Nissan Qashqai
De benaming “Off-Road” is wat vreemd gekozen, want zo goed als niemand gaat met de huidige SUV’s uit vrije keuze van de openbare weg af. Hoe dan ook gaat de nieuwe Qashqai-generatie in dit segment met de prijs lopen, voornamelijk door zijn prestaties op het gebied van actieve veiligheid.

Link naar de score en twee links naar onze geschreven test en onze videotest.
602009
  1. Veiligste Large Off-Road auto: Skoda Enyaq iV
De elektrische Skoda gaat met de titel aan de haal bij de grotere SUV’s. De tweede plaats gaat naar de BMW iX, nog een elektrische SUV.

Link naar de score en link naar onze geschreven test en onze videotest.
602011
  1. Veiligste Small MPV: Toyota Yaris Cross
De Cross-afgeleide van de Yaris blijkt het veiligst in zijn klasse. De VW Caddy eindigt tweede.

Link naar de score en link naar onze test.
602013
  1. Veiligste Small Family Car: Skoda Fabia
Nog een Skoda bij de winnaars, want ook bij de kleine gezinswagens leidt het Tsjechische merk de dans met de nieuwe Fabia.

Link naar de score en link naar onze test.
602008
  1. Veiligste elektro-auto: Mercedes EQS
Vanaf 2021 reikt Euro NCAP ook een prijs uit voor de beste veiligheidsprestaties van de zuiver elektrische auto's die het heeft getest.  Hoewel deze auto's qua afmetingen tot verschillende categorieën behoren, hoopt de organisatie dat wie op zoek is naar maximale veiligheid van een elektrisch aangedreven auto, zich door deze prijs zal laten leiden.

Het is natuurlijk geen verrassing dat de Mercedes EQS, die ook al als winnaar uit de bus kwam in de “Executive”-categorie ook wint bij de elektro-auto’s.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy