donderdag, 29 april 2021

Fiat e-Ducato verdient zichzelf terug na 48 maanden/80.000 km

Geschreven door  Dieter Quartier
Fiat e-Ducato verdient zichzelf terug na 48 maanden/80.000 km © Stellantis
Hoe ontwikkel je een elektrische bestelwagen die doet wat hij moet? Door te luisteren naar feedback van grote klanten als DHL. Zij zijn alvast overtuigd van de deugdelijkheid van de nieuwe e-Ducato, die volgens Stellantis na amper 4 jaar en 80.000 km voordeliger uitvalt dan de dieselversie. Om de laatste twijfels weg te nemen, biedt FCA bank de mogelijkheid om na twee maanden terug te keren op je stappen en te switchen naar een dieselvan.


Veertig jaar na de lancering van de allereerste Fiat Ducato presenteert Stellantis de gloednieuwe, volledig elektrische E-Ducato. Die werd nog volledig los van PSA ontwikkeld en is dus voor de volle 100% een Fiat-product. Dat verklaart ook meteen waarom hij zijn technologie niet deelt met de toekomstige Peugeot e-Boxer, Opel Movano-e en Citroën E-Jumper.

Ten opzichte van het Frans-Duitse trio – alsook concurrenten als de Mercedes-Benz eSprinter en de VW eCrafter – kan hij uitpakken met een grotere batterij, die tot 280 kilometer rijbereik oplevert in de gemengde WLTP-cyclus. Maar Fiat Professional schudt nog heel wat andere troeven uit zijn mouw die de overstap naar elektrisch rijden moeten vergemakkelijken. Laat het duidelijk zijn: Fiat wil marktleider worden in het segment van de grote elektrische bestelwagens.

Even capabel als dieselmodel 

"Voor de E-Ducato zijn we begonnen met het idee om niet alleen een 'groen' voertuig te ontwikkelen, maar ook een complete mobiliteitsoplossing […]. Een werkinstrument om uw bedrijf op te bouwen met respect voor de voorschriften van de ecologie, een model dat klaar is voor elke missie, met als doel zonder compromissen de benchmark op de markt te zijn en dezelfde capaciteiten te hebben als voertuigen met verbrandingsmotoren”, aldus Eric Laforge, Head of LCV Enlarged Europe bij Stellantis.

“Met zijn 400 configuraties kan hij voldoen aan de behoeften van alle professionele gebruikers, van vrachtvloten tot bouwbedrijven, ambachtslieden en gemeentelijke dienstverleners.”

De E-Ducato is ontwikkeld op basis van de wensen van de klant. Dankzij zijn originele en compromisloze "all-forward" architectuur, zonder overbodige belasting op het chassis, zijn de batterijen van het nieuwe model optimaal onder de vloer geplaatst, waardoor een laadvermogen van 10 tot 17 m³ volume en bijna 2 ton gewicht intact blijft. Andere belangrijke voordelen zijn de optimale gewichtsverdeling en het lagere zwaartepunt, waardoor de wendbaarheid van het voertuig in alle beladingstoestanden wordt verbeterd.

De E-Ducato kan prestaties leveren die gelijkwaardig zijn aan die van de dieselversies, dankzij een elektrische motor met een maximumkoppel van 280 Nm die tot 90 kW vermogen (ongeveer 122 pk) levert en in 5 seconden van 0 naar 50 km/h accelereert.

Tot 370 km rijbereik

De E-Ducato biedt ook de keuze tussen twee batterijpakketten, 47 kWh en 79 kWh. De eerste staat borg voor een rijbereik van 170 km in de WLTP-cyclus en tot 235 km in de stadscyclus. Met de batterij van 79 kWh neemt de afstand toe tot 280 km in de WLTP-cyclus, of 370 km in de stadscyclus. Opladen kan met wisselstroom van maximaal 22 kW of met gelijkstroom van maximaal 50 kW. Dat laatste cijfer lijkt aan de lage kant – de concurrentie biedt meestal 100 kW – maar zou volgens zijn maker voldoende zijn voor de meeste klanten. 

In dit verband is het ook het vermelden waard dat de batterijen een garantie hebben van 10 jaar of 220.000 km voor de 70 kWh versie en 8 jaar/160.000 km voor het 47 kWh model.

In België wordt de E-Ducato aangeboden vanaf €53.000 (excl. btw). Top Car By Mopar is inbegrepen in de prijs, samen met onderhoud en een verlengde garantie van 5 jaar of 120.000 km. Met de E-Ducato kan de TCO (rekening houdend met de huidige fiscale stimulansen) van voertuigen met dieselmotor in 48 maanden worden gelijkgetrokken, uitgaande van een gebruik van 20.000 km per jaar.

De details van deze berekening werden niet vrijgegeven. 

Samenwerking met DHL

De zeer concurrerende prestaties van de E-Ducato zijn gebaseerd op 5 jaar 'real-world' gegevensverzameling. Een uitgebreide studie die begon met 4.000 geconnecteerde voertuigen die over een periode van 1 jaar gegevens downloaden, over meer dan 50 miljoen kilometer, in alle gebruiks-, beladings- en weersomstandigheden. Dit werk werd in een constant tempo uitgevoerd, waarbij zeer nauw werd samengewerkt met klanten die verschillende soorten leverings- en beroepstaken vertegenwoordigen, om vanaf de ontwikkelingsfase oplossingen op maat te vinden, die vanaf het begin realistisch waren, gebaseerd op de individuele behoeften van de klant.

Op zoek naar een partner die de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt, startte Stellantis in 2016 een nauwe samenwerking met DHL, de wereldleider in internationaal goederentransport, zeer gespecialiseerd in zijn vakgebied, sterk gericht op innovatie en snel groeiend, vooral met de e-commerce boom. Dit partnerschap heeft een positieve vicieuze cirkel gecreëerd met de mogelijkheid om te focussen op de E-Ducato, vertrekkend van de reële missies van DHL, en deze te projecteren in een context van duurzame elektrische mobiliteit. 

Alberto Nobis, CEO van DHL EXPRESS Europe: "Wij zijn ervan overtuigd dat de toekomst van last mile logistics elektrisch is. Om ons doel te bereiken, namelijk mensen met elkaar in contact brengen en hun leven verbeteren, streven we ernaar om elke dag groener en schoner te worden in wat we doen. Door E-Ducato's aan onze vloot toe te voegen, zetten we de volgende belangrijke stap in het bereiken van ons doel om tegen 2030 60% van onze leveringen op de laatste kilometer elektronisch te laten verlopen. "

Hij voegde eraan toe: "We hebben in Fiat Professional gevonden wat we zochten: spitstechnologie en batterijen waarmee we meer dan 200 km kunnen afleggen op één enkele lading, om onze klanten snel en op een milieuvriendelijke manier te bereiken. "

Voor Eric Laforge, Head of LCV Enlarged Europe bij Stellantis, is het E-Ducato project een brug naar innovatie en de toekomst: "We zijn er trots op dat een grote speler als DHL de E-Ducato heeft gekozen voor zo'n ambitieus programma. Met de E-Ducato was het niet alleen onze taak om een voertuig te creëren dat duurzaam is, zowel vanuit economisch als vanuit milieuoogpunt, maar vooral om een complete mobiliteitsoplossing te bieden aan onze partners."

Niet tevreden? Switch naar diesel

Innovatie ondersteunen met de elektrische mobiliteit van de E-Ducato is nog nooit zo eenvoudig geweest dankzij de financiële oplossingen van FCA Bank waarmee klanten in alle gemoedsrust kunnen rijden met het nieuwe elektrische model, met de vrijheid om te kiezen tussen de twee financiële oplossingen. maandelijkse betalingen of een leasingcontract, tegen een promotietarief, en de mogelijkheid om de "Free to E"-formule in de financiering op te nemen, waardoor klanten, binnen 2 maanden na aankoop en met een maximum van 1500 afgelegde km, hun E-Ducato kunnen inleveren met als enige verbintenis de aankoop van een Ducato met verbrandingsmotor.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy