vrijdag, 19 februari 2021

Nieuwe Seat Leon nu ook op aardgas

Geschreven door  Dieter Quartier
Nieuwe Seat Leon nu ook op aardgas © SEAT
Sommige merken volharden in de boosheid. Zo ook Seat, dat de Leon opnieuw aanbiedt met een aardgasinstallatie. Deze TGI-versie kan interessant zijn voor veelrijders die liever geen diesel meer kopen.


All new SEAT Leon 02 HQSeat is gestart met de productie van de nagelnieuwe Leon TGI. De versie op aardgas vervolledigt de line-up van de compacte wagen en breidt de reeks beschikbare aandrijfopties uit. Die bestaat uit benzine (TSI), diesel (TDI), mild hybride (eTSI), plug-inhybride (e-HYBRID) en nu gecomprimeerd aardgas (TGI).

Voor de aandrijving zorgt de 1.5 TGI viercilindermotor die 130 pk (96 kW) aan vermogen en 200 Nm koppel op de voorwielen zet. Het aardgas wordt in gecomprimeerde vorm opgeslagen in drie tanks met een totale capaciteit van 17,3 kg, wat overeenkomt met een cng-rijbereik van 440 km.

Zodra de cng-tanks leeg zijn, schakelt de aandrijving automatisch over op benzine zodat er gemakkelijk naar het volgende cng-tankstation kan worden gereden. De benzine wordt opgeslagen in de secundaire tank van het voertuig die 9 liter kan bevatten. Daarmee kun je dus zo’n 150 km rijden.

Voor de cijferaars 

De Seat Leon TGI verbruikt officieel 3,9 kg - 4,3 kg aardgas per 100 km en heeft een CO2-uitstoot van 107-118 g/km volgens de WLTP-cyclus. Dat is zo’n 25% lager vergeleken met een gelijksoortige benzinemotor en levert bepaalde fiscale voordelen op (BIV en verkeersbelasting in Vlaanderen, fiscale aftrekbaarheid, VAA, CO2-bijdrage). Aardgas is ook goedkoper dan benzine en diesel: je betaalt ongeveer een euro per kilo voor hoogcalorisch gas. Het resultaat: een besparing tot wel 50% ten opzichte van de benzineversie en tot 30% ten opzichte van een diesel, aldus Seat.

In België is de Leon TGI beschikbaar in de uitvoeringen Style, Move!, Excellence en FR. De vijfdeurs heeft een basisprijs van € 28.140 (btw inbegrepen), de breakversie start vanaf € 29.050. Beide zullen geleverd kunnen worden met een handgeschakelde zesbak of een gerobotiseerde DSG met zeven trappen.

Advies voor uw volgende bedrijfswagen?

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy